>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

PROIECT CULTURAL- ISTORIC ÎN ANUL COMEMORATIV „ECATERINA TEODOROIU”

 
Cu prilejul Anului comemorativ „Ecaterina Teodoroiu”, la împlinirea a 100 de ani de la sacrificiul suprem al eroinei pe frontul din Moldova în Primul Război Mondial, Radio România Iași a inițiat un proiect cultural-istoric prin care se vizează creșterea gradului de cunoaștere a istoriei neamului și a înaintașilor care au luptat și care și-au dat viața pentru țară și pentru libertatea românilor.
Proiectul ”Ecaterina Teodoroiu – 100 de ani de la jertfa supremă pe frontul din Moldova, în Primul Război Mondial” cuprinde prezentarea itinerantă, în câteva orașe din Moldova de dincoace și de dincolo de Prut, în prezența autorilor, a filmului documentar și a albumului „Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”, realizate de către publicistul Dorin BROZBĂ. Demersul este înscris în seria de  evenimente prin care Radio România Iași dorește să marcheze împlinirea, în anul 2018, a unui veac de la actul Marii Uniri din 1 decembrie 1918 – moment marcant pentru desăvârșirea unităţii naţionale și pentru devenirea României moderne, precedat de numeroase acte de vitejie ale înaintașilor, între acestea numărându-se și sacrificiile celor care au luptat în Primul Război Mondial. Filmul documentar și albumul „Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”, realizate cu prilejul Anului comemorativ „Ecaterina Teodoroiu”, la împlinirea a 100 de ani de la moartea eroinei, pe frontul din Fitionești-Vrancea, în Primul Război Mondial, îl au ca realizator pe publicistul gorjean Dorin BROZBĂ. Realizarea filmului documentar (producător, B.D.Media Tg Jiu) și a publicației ilustrate (Editura B.D.Media Tg Jiu), a beneficiat de sprijinul Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu” Gorj și al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.
În ziua de 17 martie 2017, în AULA MINISTERULUI APĂRĂRII NAȚIONALE, s-a desfășurat ședința festivă dedicată împlinirii a 100 de ani de când Regele Ferdinand i-a acordat Ecaterinei TEODOROIU gradul de sublocotenent, devenind prima femeie ofițer combatant din ARMATA ROMÂNĂ. La eveniment au participat reprezentanți ai Guvernului României, ai Casei Regale a României, ai Primăriei Tg Jiu, urmași ai eroinei, elevi și studenți din București. Cu acest prilej, a fost prezentat filmul documentar ,, Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”, general locotenentul Adrian TONEA înmânându-i realizatorului Dorin Brozbă ATESTATUL și DISTINCȚIA  STATULUI MAJOR GENERAL, pentru PROMOVAREA IMAGINII ARMATEI ÎN RÂNDUL POPULAȚIEI. În onoarea eroilor neamului românesc care au luptat pentru țară și care au căzut la datorie, Radio România Iași a inițiat, sub coordonarea redactorului Petronela COTEA MIHAI, proiectul de prezentare publică a celor două producții cultural-istorice, în județele Bacău (Onești – vezi foto ), Iași, Vaslui și Vrancea (Fitionești), precum și la Chișinău (Republica Moldova). Co-organizatori ai evenimentelor cultural-istorice din cadrul proiectului care se derulează în perioada  2-7 mai a.c. sunt:  Brigada 15 Mecanizată ”Podu Înalt” Iași – comandant, col.dr. Dragoș IACOB; Biblioteca Municipală ,,Radu Rosetti” Onești, județul Bacău – director, Ionuț TENIE; Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui – director, prof. Gelu Voicu BICHINEȚ; Biblioteca Națională din Chișinău – promotor eveniment, prof. Ion SCUTARU (Liceul ”Ion Creangă” din Chișinău); Primăria Fitionești, Vrancea – locul în care Ecaterina Teodoroiu și-a pierdut viața în luptă, la data de  22 august 1917. Vom reveni cu amănunte pe măsura derulării evenimentelor.                                                                                                                                                                           M.Becherete

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu