>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Siveco va face megaprogramul prin care SRI va ţine toate datele românilor la un click distanţă


SRI a atribuit contractul SII Analitycs, în valoare de 31,5 milioane euro, firmelor Siveco România şi Nova Tech Integrated Solutions SRL, au precizat reprezentanţii instituţiei pentru Mediafax.
Precizările SRI vin după ce România Liberă a dezvăluit informaţia. Potrivit SRI, proiectul SII Analitycs, care include platforma electronică Big Data, „este destinat asigurării unei capacităţi superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituţii din România” şi că obiectivul său este „de a spori considerabil viteza de căutare a informaţiei relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic şi procedural, instituţiile statului vor putea accesa informaţiile integrat, rapid şi eficient”. SRI arată că acest sistem nu va colecta date noi, ci le va analiza pe cele existente, pe baza unor algoritmi.
Cu toate acestea, la lansarea licitaţiei, patru organizaţii neguvernamentale au trimis o scrisoare deschisă mai multor instituţii naţionale şi europene, prin care cer anularea unui proiect al SRI, finanţat din fonduri UE, despre care susţin că ar fi unul "de supraveghere în masă", anunţă APADOR-CH.
„Proiectul, numit "SII Analytics”, are un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României – un adevărat sistem informatic Big Brother – fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetăţeneşti sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituţii publice la datele personale colectate şi integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale", arată APADOR-CH şi alte trei ong-uri, într-un comunicat de presă.
Valoarea proiectului a fost estimată la 142,071 milioane de lei, reprezentând aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanţare din fonduri externe nerambursabile, anunţa SRI în august 2016.
Fosta şefă a AEP susţine că exită o legătură între Siveco şi SRI.
In ceea ce priveşte una dintre firmele câştigătoare, Siveco România, Ana Maria Pătru, fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a acuzat că există o legătură între Irina Socol, fostul director al societăţii, şi Serviciul Român de Informaţii.
”Ar fi util de lămurit dacă nu cumva, conform legii 14 din 1992, există sau exista până de curând un interes la nivelul anumitor instituţii pentru ca această firmă să se ocupe de acest proces esenţial în demoraţie (n.r: alegeri). Dacă acest lucru nu poate fi determinat de actuala Comisie, poate ar fi util un demers parlamentar separate în acest sens. Intuiţia şi relaţia de prietenie care m-a legat de Irina Socol începând cu 2009 îmi spun că lucrurile aflate ar putea face obiectul Comisie de Control parlamentar SRI, pentru că există suspiciunea rezonabilă că aceasta ar fi făcut parte sau ar fi fost apropiată de fosta conducere a Serviciului Român de Informaţii”, a scris, luni, Ana Maria Pătru comisiei parlamentare care e ocupă de organizarea alegerilor din 2009.
Iar acuzaţiile merg mai departe.
„În contextul actual, consider că nici prietenia mea, pornită la iniţiativa Irinel Socol în 2009, nu a fost deloc întâmplătoare, putând fi rodul unei acţiuni operative”, a mai scris Pătru.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu