>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Video LIVE VIDEO Recepţie oferită cu ocazia Zilei Europei în Grădina Palatului Cotroceni la care participă şi Jean-Claude Junker, preşedintele CE


Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis, care i-a urat bun venit în germană.

LIVE TEXT:
Multumesc, Jean Claude, ca ai acceptat invitatia mea si ma bucur mult ca iti pot ura bun venit la Bucuresti in aceasta zi speciala in care celebram atat ziua Eu cat si cei 10 ani de apartenenta ai Romaniei la UE.
Dincolo de bucuria festiva, orice moment niversar este totodata si un prilej de reflectie. Avem ocazia sa ne gandim a ceea ce inseamna UE pentru noi, dar si la ceea ce repreinta Romania pentru marea familie europeana.Ca orice mare proiect, UE s-a confruntat de-a lungul timpului cu numeroase provocari pe care le-a depasit cu succes dar parca niciodata Uniunea n-a trversat o perioada complicata ca acum. Trebuie sa faca fata simultan unor crize profunde. Sunt provocari multipel pe care trebuie sa lşe gestionam, fie ca ne referim la situatia de securitate de la granitele UE, la necesitatea reconfigurarii granitelor, la amenintarile de natura terorista, sau la proliferarea tendintelor eurosceptice, xenofobe sau radicale. Sunte teste dificle care ne pun la incercare determinarea, solidaritatea si unitatea.
Tocmai de aceea, cred ca cel mai bun raspuns la aceste provocari este o Europa mai unita si solidara in solutii si in abordari. Proiectul european va continua sa se dezvolte daca ramanem fideli valorilor pe care este cladit intregul edificiu al UE.
Esenta declaratiei de la Roma e ca numai lucrand impreuna si pe baza unor obiective comune, statele europene vor putea duce mai departe proiectul european.
La 10 ani de la aderarea ma bucura faptul ca Romania isi poate pastra viziunea sa pro-europeana. Obiectivele noastre privind viitorul UE sunt clare.
La 10 ani bilantul este unul pozutiv iar progresele inregistrate de Romania sunt mai mult decat evidente. In mod cert, aderarea a avut costurile sale, dar acestea au fost cu mult depasite de beneficiile aduse. Ce au insemnat cei 10 ani de apartenenta la UE pentru Romania?
Romania si-a definit tot mai puternic rolul sau in procesul de luare a deciziilor la nivel european, mai cu seama in privinta eforturilor Uniunii de a raspunde nevoilor cetatenilor sai.
Sa ne amintim in acelaşi timp şi de drepturile pe care le au românii în calitate de cetateni. Posibilitatea de a călători, de a munci în statele membre ale UE sunt doar câteva dintre cele mai importante.
Astăzi, la 10 ani de la aderare, întrebarea fireasca este care sunt în continuare paşii de urmat? După un deceniu de apartenenţă de poate spune că România a depăşit perioada de aderare. (...) Romania are atuul de a fi o sursa de stabilitate.
După şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene a mers la Palatul Cortoceni, unde are o întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis.
”Discuţiile vor viza subiecte prioritare de pe agenda următoarelor reuniuni ale Consiliului European, precum procesul de reflecţie privind viitorul Uniunii Europene şi negocierile legate de retragerea Marii Britanii din Uniune. Vor fi abordate şi aspecte legate de priorităţile politice ale viitoarei Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va deţine în primul semestru din 2019”, se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.
Începând cu ora 15.00, Jean-Claude Juncker se va întâlni, la Palatul Victoria, cu premierul Sorin Grindeanu.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu