>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

ALEGERI în Marea Britanie: Partidul Conservator, avans minim în faţa laburiştilor. Jeremy Corbyn, liderul laburiştilor, îi cere demisia premierului/ Theresa May promite că va oferi stabilitate, deşi rezultatele parţiale arată că partidul său va pierde majoritatea


Partidul Conservator, al premierului Theresa May, se clasează pe primul loc în urma scrutinului legislativ desfăşurat în Marea Britanie, având un avans foarte mic în faţa Partidului Laburist, potrivit rezultatelor parţiale după numărarea voturilor din 546 de circumscripţii dintr-un total de 650.

Nigel Farage, fostul lider al formaţiunii naţionaliste eurosceptice Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), avertizează că ar putea urma un nou referendum privind apartenenţa Regatului Unit la Uniunea Europeană, în urma rezultatului neconcludent al scrutinului legislativ, relatează BBC News.
Fostul lider al UKIP a declarat că într-o astfel de situaţie "nu ar avea de ales" decât să se revină în politică.Credibilitatea Theresei May ca lider al Partidului Conservator a fost "afectată în mod fatal", a mai adăugat Farage.
Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei, a declarat că rezultatul alegerilor parlamentare din Marea Britanie este dezamăgitor pentru Partidul Naţional Scoţian (SNP), însă constituie un "dezastru" pentru Theresa May, informează BBC News online.
"În mod clar este un rezultat dezamăgitor, am pierdut câţiva parlamentari extraordinari", a declarat liderul scoţian după ce partidul ei a pierdut mai multe locuri în Parlamentul de la Londra.
"Este un dezastru pentru Theresa May, ea a convocat alegerile în mod clar cu foarte multă aroganţă crezând că va zdrobi opoziţia (…) poziţia ei este foarte, foarte dificilă", a continuat Sturgeon, care a adăugat că se va gândi în legătură cu cererile privind organizarea unui nou referendum după ce SNP a suferit înfrângeri în faţa conservatorilor, laburiştilor şi liberal-democraţilor, formaţiuni care se opun posibilităţii desprinderii Scoţiei de Marea Britanie. 
Partidul Conservator, condus de premierul Theresa May, va obţine 318 locuri în Camera Comunelor, astfel că se va situa sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formarea guvernului, potrivit proiecţiilor BBC după anunţarea rezultatelor în cazul a peste 600 de circumscripţii electorale.
Partidul Conservator, care va rămâne formaţiunea cu cel mai mare număr de parlamentari, ar urma să piardă 13 locuri comparativ cu rezultatul după scrutinul legislativ anterior, estimează BBC.
Pe locul al doilea ar urma să se claseze Partidul Laburist (centru-stânga), condus de Jeremy Corbyn, cu 262 de locuri, un avans de 30 de locuri comparativ cu alegerile precedente, în timp ce Partidul Naţional Scoţian (centru-stânga, proeuropean), al premierului Scoţiei, Nicola Sturgeon, este creditat cu 34 de locuri în Camera Comunelor, în scădere cu 21 de locuri. Partidul Liberal-Democrat (centru), condus de Tim Farron, ar urma să aibă 13 locuri.
Comisarul european pentru Buget, Guenther Oettinger, a declarat că nu este clar dacă negocierile vor putea fi iniţiate la data programată anterior, pe 19 iunie, adăugând că discuţiile vor fi multe mai nesigure în lipsa unui partener de negocieri puternic.
Theresa May promite că va oferi stabilitate
Prim-ministrul Theresa May a declarat că Marea Britanie are nevoie de stabilitate şi promite că va oferi acest lucru în cazul în care conservatorii obţine cele mai multe locuri în Parlament, deşi rezultatele parţiale sugerează că Partidul Conservator va pierde majoritatea parlamentară, scrie BBC.
"În acest moment, mai multe decât orice altceva, ţara are nevoie de o perioadă de stabilitate", a afirmat premierul după realegerea ei ca parlamentar din partea circumscripţiei Maidenhead.
"Dacă, aşa cum au arătat proiecţiile, şi dacă sunt corecte în sensul că Partidul Conservator a câştigat cele mai multe locuri şi probabil cele mai multe voturi, atunci depinde de noi să ne asigurăm că vom avea o perioadă de stabilitate şi exact acest lucru vom face", a adăugat May.
Prim-ministrul Theresa May a declarat că Marea Britanie are nevoie de stabilitate şi promite că va oferi acest lucru în cazul în care conservatorii obţine cele mai multe locuri în Parlament, deşi rezultatele parţiale sugerează că Partidul Conservator va pierde majoritatea parlamentară, scrie BBC.
 
Jeremy Corbyn, liderul laburiştilor, îi cere demisia premierului
 
Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, îi cere premierului Marii Britanii, Theresa May, să demisioneze, în contextul în care rezultatele parţiale indică faptul că formaţiunea condusă de May a pierdut majoritatea în Camera Comunelor, informează BBC News online.
 
Reales reprezentantul parlamentar al circumscripţiei Islington North, Corbyn a declarat că populaţia a votat "pentru speranţă, pentru viitor".
"Premierul a convocat acest scrutin deoarece îşi dorea un mandat. Mandatul primit a însemnat locuri pierdute pentru conservatori, voturi pierdute, sprijin în scădere şi pierderea încrederii", a declarat liderul laburist.
"Aş crede că este suficient pentru a pleca şi pentru a face loc unui guvern care să fie cu adevărat reprezentativ pentru toată populaţia acestei ţări", a adăugat Corbyn.
Rezultatele parţiale indică că Partidul Conservator (centru-dreapta) a obţinut 41,2% din voturi, în timp ce laburiştii au adunat 40,8%. Partidul Liberal-Democrat (centru), condus de Tim Farron a obţinut 6,9%, potrivit BBC News online.
În ceea ce priveşte distribuirea locurilor, rezultatele parţiale după contabilizarea a 546 din totalul de 650 de circumscripţii electorale arată că Partidul Conservator a obţinut 250 de locuri în Camera Comunelor, în timp ce Partidul Laburist (centru-stânga), condus de Jeremy Corbyn, a luat 232 de locuri. Aceste date sugerează că formaţiunea premierului Theresa May se va situa sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formarea guvernului. În actuala legislatură, conservatorii aveau 331 de locuri.
Partidul Naţional Scoţian (centru-stânga, proeuropean), al premierului Scoţiei, Nicola Sturgeon, a obţinut 33 de locuri, iar Partidul Liberal-Democrat (centru), condus de Tim Farron, are 10 locuri. Formaţiunea naţionalistă eurosceptică Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP) nu a obţinut niciun loc până la această oră. (Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu