>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

ALEGERI PARLAMENTARE FRANŢA Aproximativ 47 de milioane de cetăţeni francezi sunt aşteptaţi să voteze la alegerile parlamentare


Aproximativ 47 milioane de francezi din totalul de peste 66 de milioane pot să voteze, duminică, în primul tur al alegerilor parlamentare la care participă 7.882 de candidaţi, iar urnele de vot vor fi deschise între orele locale 08.00 şi 20.00 (09.00-21.00, ora României).

Parlamentul francez este bicameral, fiind format din Adunarea Naţională (camera inferioară), cu 577 de membri, şi Senat (camera superioară), cu 348 membri.
Mandatul deputaţilor are o durată de cinci ani, iar cel al senatorilor de şase ani. Senatul reprezintă colectivităţile teritoriale ale Republicii, precum şi cetăţenii francezi rezidenţi în alte ţări.
Deputaţii din Adunarea Naţională sunt aleşi prin sistem electoral majoritar uninominal în două tururi de scrutin, alegerile desfăşurându-se în cele 577 de circumscripţii electorale din Franţa. 539 de circumscripţii se află în Franţa metropolitană, 27 sunt în departamente şi teritoriile de peste mări şi 11 sunt pentru cetăţenii francezi care trăiesc în străinătate.
Senatorii sunt aleşi de către un colegiu electoral format din peste 145.000 de persoane: deputaţi, consilieri regionali sau generali, delegaţiile consiliilor locale, membri ai Consiliului Superior al francezilor din străinătate.
Pentru alegerile legislative din Franţa, partidele sunt obligate să prezinte liste în care femeile reprezintă 50% din numărul total de candidaţi. Vârsta medie a unui candidatului este de 48,5 ani.
Electoratul francez este format din toţi cetăţenii cu vârsta de peste 18 ani, înregistraţi la secţiile de votare. Înregistrarea nu este obligatorie, dar lipsa acesteia duce la imposibilitatea de a vota. În prezent, toţi tinerii ce ajung la vârsta de 18 ani sunt înregistraţi în mod automat. Cetăţenii francezi se pot înscrie fie în locul lor de reşedinţă, fie într-un loc în care apar pe lista contribuabililor pentru impozitele locale pentru o perioadă de cel puţin 5 ani. Cei care trăiesc în străinătate se pot înregistra la consulatul responsabil pentru regiunea în care trăiesc.
În data de 11 iunie 2017, aproximativ 47 milioane de cetăţeni francezi vor putea să voteze în primul tur al alegerilor legislative. Potrivit ultimei estimări a guvernului Franţei, populaţia era de 66.991.000 de locuitori în 2016.
Candidaţii trebuie să câştige o majoritate în primul tur (şi sprijinul a 25% dintre alegătorii înregistraţi) sau o pluralitate în turul al doilea. Spre deosebire de alegerile prezidenţiale, când doar primii doi candidaţi ajung în al doilea tur de scrutin, în alegerile legislative toţi candidaţii care sunt votaţi de peste 12,5% dintre alegătorii înregistraţi ajung în turul secund.
Secţiile de votare vor fi deschise în Franţa între orele locale 08.00 şi 20.00 (09.00-21.00, ora României). Primul sondaj exit poll va fi prezentat imediat după închiderea urnelor.
Turul al doilea al alegerilor parlamentare este programat pentru duminică, 18 iunie.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu