>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Coreea de Nord a avertizat Coreea de Sud să nu intervină în politica sa privind dezvoltarea nucleară


Coreea de Nord a avertizat, luni, Coreea de Sud să nu intervină în politica sa privind dezvoltarea nucleară, susţinând că este un subiect de discuţie exclusiv între Phenian şi Washington, informează site-ul agenţiei de ştiri Yonhap.

Într-un comentariu pe site-ul nord-coreean de propagandă Uriminzokkiri, se arată că "problema nucleară a Peninsulei Coreene este o chestiune care trebuie discutată între Statele Unite şi noi ca părţi interesate, iar Coreea de Sud, o simplă marionetă a SUA, nu ar trebui să se amestece".
Totodată, Coreea de Nord avertizează că noua administraţie de la Seul are o atitudine superioară atunci când vorbeşte despre redeschiderea dialogului pentru îmbunătăţirea relaţiilor inter-coreene şi pentru a ajuta grupurile civice să extindă cooperarea cu Phenianul, stabilind drept condiţie oprirea dezvoltării nucleare.
Site-ul de propagandă nord-coreeană Meari notează că nu este rezonabil din partea Coreei de Sud să stabilească soluţionarea problemei nucleare ca o condiţie prealabilă pentru consolidarea relaţiilor inter-coreene.
"Situaţia nucleară nu priveşte relaţiile inter-coreene şi nu ar trebui să fie un obstacol pentru îmbunătăţirea acestor legături. Dezvoltarea noastră nucleară este un rezultat al politicii ostile din partea ONU împotriva noastră şi implicit o chestiune între noi şi SUA", se arată într-un articol.
Avertismentul Coreei de Nord poate fi interpretat ca un răspuns indirect la remarca de săptămâna trecută a preşedintelui sud-coreean Moon Jae-In, potrivit căreia Seulul este pregătit să înceapă dialogul fără condiţii dacă Phenianul va înceta testele nucleare şi cu rachete balistice.
În replică, regimul de la Seul a respins cererea Coreei de Nord ca problema nucleară a Phenianului să fie o chestiune care nu poate fi discutată decât cu Statele Unite.
"Întrucât şase ţări au luat parte la discuţiile pentru denuclearizare, problema nucleară a Coreei de Nord nu este numai pentru Statele Unite şi pentru Coreea de Nord. Este o chestiune internaţională la care Coreea de Sud este parte interesată", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Unificare de la Seul, Lee Eugene.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu