>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Fenomenul se generalizează. 14 miniştri ai Guvernului Grindeanu, demis ieri în Parlament, au depus cereri de retragere a DEMISIEI. Acest "act" nu este prevăzut în legislaţie


Numărul miniştilor care au cerut retragerea demisiei se ridică la 14 membri ai Cabinetului Grindeanu. Cererile de retragere a demisiei au fost depuse la cabinetul prim-ministrului, însă "instituţia" retragerii demisiei nu există în legislaţia în vigoare, au spus pentru MEDIAFAX surse oficiale. Miercurea trecută, toţi miniştrii lui Grindeanu, cu excepţia ministrului Comunicaţiilor, Augustin Jianu, şi-au depus în bloc solicitarea de a-şi înceta activitatea în executiv.

Primii cinci miniştri care şi-au cerut anularea sunt: Mihai Tudose (Economie), Toma Petcu (Energie), Sevil Shhaideh (Dezvoltare), Ana Birchall (Afaceri Europene), Andreea Păstârnac (Românii de Pretutindeni).
Tudorel Toader, ministrul în exerciţiu al Justiţiei, a declarat, joi, că demisia sa devine irevocabilă pe 30 iunie, dată până la care speră că va exista un nou Executiv.
"Tot timpul eu am spus că voi asigura interimatul, îmi voi îndeplini atribuţiile până în ultimul minut. Este un articol 6 din legea 90 care prevede că demisia devine irevocabilă la 15 zile de la momentul depunerii la Guvern. Asta înseamnă că eu mi-am depus demisia pe 15 unie, devine irevocabilă pe 30 iunie. Înseamnă că după 30 iunie nu mai pot retrage demisia dar nu înseamna şi o încetarea a mandatului interimatului. (..) Eu am deplina covingere a faptului că până la 30 iunie vom avea un nou guvern", a declarat ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Tudorel Toader.
Şi alţi miniştri şi-au înregistrat cererile de revocare a demisiilor, respectiv cei Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, Turismului, Mircea-Titus Dobre, Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.
Totodată, alţi miniştri au anunţat că au trimis spre guvern cererile de revocare. Este vorba despre vicepremierul Gabriela Gavrilescu, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, ministrul Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase, cel pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Alexandru Petrescu, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentului, Viorel Ilie, dar şi despre ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca.
Semnalul, dat de Olguţa Vasilescu miercuri seara
Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, miercuri, că foştii miniştri din Guvernul Grindeanu şi-ar putea retrage demisiile şi ar putea asigura interimatul până la numirea noului guvern.
"Mâine voi merge la serviciu. (...) Cred că o să ne retragem toţi demisiile, ca să poată să fie funcţională activitatea ministerelor până când va fi învestit următorul guvern. (...) Eu mi-am delegat atribuţiile către un secretar de stat, nu ar fi probleme, dar alţi colegi de-ai mei nu au apucat să-şi delege atribuţiile sau chiar nu au avut posibilitatea să facă asta, pentru că, Ministerul Dezvoltării spre exemplu, a fost totalmente destructurat în aceste zile. După demisia doamnei Sevil Shhaideh au fost destituiţi în bloc secretarii de stat iar acolo este o situaţie fără precedent (...), nu mai are nimeni drept de semnătură", a declarat deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, fostul ministru al Muncii, la RTV.
Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că activitatea mai multor ministere a fost blocată, susţinând că după ce membrii Cabinetul au demisionat şi mai mulţi secretari de stat au fost "executaţi".
"Toţi miniştrii suntem conştienţi (...) că trebuie să asigurăm interimatul până la numirea noului guvern", a spus deputatul PSD.
Olguţa Vasilescu a afirmat că demisiile miniştilor din Guvernul Grideanu "nu au devenit operaţionale" pentru că preşedintele Klaus Iohannis nu a emis un decret în acest sens.
Fostul ministru al Muncii a susţinut că şi-a îndeplinit obiectivele din programul de guvernare şi se aşteaptă să îşi reia funcţia un noul Guvern.
Olguţa Vasilescu: Va fi o discuţie cu acei colegi care nu au votat moţiunea sau au absentat
Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, miercuri, că va avea loc o discuţie, în PSD, cu privire la parlamentarii care nu au fost prezenţi la votul moţiunii de cenzură sau au votat împotriva ei pentru a se stabili circumstanţele absenţelor sau a opţiunii de vot.
"Va fi o discuţie în perioada următoare cu ei pentru că au fost colegi care nu s-au prezentat la vot nu pentru că nu ar fi vrut să voteze moţiunea. Este cazul domnului senator Chisăliţă care are probleme de sănătate foarte grave, stă de câţiva ani într-un scaun cu rotile. Am mai avut o colegă de la Suceava care a greşit efectiv când a introdus bilele în urnă. Cred că trebuie făcută o discuţie cu fiecare în parte", a declarat deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu.
Olguţa Vasilescu a susţinut că PSD-ALDE deţine în continuare majoritatea în Parlament, afirmând că nu toţi deputaţii din Grupul minorităţilor naţionale au votat moţiunea de cenzură.
"Parlamentarii de la minorităţile naţionale au votat împărţit. Am avut majoritate fără voturile colegilor de la minorităţile naţionale. Sigur, le mulţumim pentru voturile pe care le-au dat astăzi, dar majoritatea PSD-ALDE este încă funcţională la Parlament", a spus Lia Olguţa Vasilescu.
Olguţa Vasilescu, despre posibila sa numire în funcţia de premier: Nu mă interesează subiectul
Fostul Ministrul al Muncii Lia Olguţa Vasilescu a declarat, miercuri, că nu este interesată de funcţia de prim-ministru, afirmând că în PSD sunt suficiente persoane care pot ocupa această funcţie.
"Nu mă interesează subiectul. (…) Am văzut în spaţiul public tot felul de nume. Vă asigur că nu au niciun fel de legătură cu discuţiile din partid, persoane care nu au niciun fel de legătură cu PSD, cred că nici măcar vreo afinitate", a declarat deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, la RTV.
Întrebată ce face dacă liderul PSD Liviu Dragnea îi va cere să ocupe funcţia de prim-ministru, Lia Olguţa Vasilescu a răspuns: "Trebuie să mă intereseze şi pe mine".
Tudorel Toader: Demisia mea devine irevocabilă pe 30 iunie. Am convingerea că până atunci vom avea Guvern
Tudorel Toader, ministrul demisionar al Justiţiei, a declarat, joi, că demisia sa devine irevocabilă pe 30 ianuarie, dată până la care speră că vom avea un nou Guvern. Toader spune că a avut o discuţie cu Călin Popescu Tăriceanu despre situaţia juridică a demisiilor şi despre legile justiţiei.

"Tot timpul eu am spus că voi asigura interimatul, îmi voi îndeplini atribuţiile până în ultimul minut. Este un articol 6 din legea 90 care prevede că demisia devine irevocabilă la 15 zile de la momentul depunerii la Guvern. Asta înseamnă că eu mi-am depus demisia pe 15 unie, devine irevocabilă pe 30 iunie. Înseamnă că după 30 iunie nu mai pot retrage demisia dar nu înseamna şi o încetarea a mandatului interimatului. (..) Eu am deplina covingere a faptului că până la 30 iunie vom avea un nou guvern", a declarat Tudorel Toader.
Acesta a refuzat să spună dacă va face parte din următorul Guvern.
Ministrul demisionar al Justiţiei a precizat că a avut, miercuri, o întâlnire cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
"Am avut o întâlnire cu domnul preşedinte Tăriceanu şi am discutat două probleme punctuale: prima s-a referit la concursul dintre efectele juridice pe care le produce demisia unui ministru şi efectele juridice pe care le produce moţiunea de cenzură adoptată în sensul evitării vidului. A doua a fost referitoare la stadiul legilor justiţiei, a procesului legislativ în general", a explicat Toader.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu