>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

FOTO, VIDEO | Mărturiile cutremurătoare ale locatarilor clădirii Grenfell Tower din Londra, mistuită de flăcări: Oameni care s-au aruncat pe geam, ţipete, persoane blocate în apartamente


Rezidenţii clădirii de apartamente Grenfell Tower, cuprinsă de flăcări uriaşe miercuri dimineaţă, au povestit cum au reuşit să scape din incendiu.

Supravieţuitorii, ale căror bunuri au fost distruse, s-au adunat în apropiere de centrul comunitar Rugby Portobello, unde au primit apă, haine şi pături.
Unul dintre rezidenţii Grenfell Tower a spus că a auzit mai întâi alarma de incendiu la un vecin şi că nu a avut vreo reacţie, dar şi-a dat seama că ceva e în neregulă când l-a auzit peun altul ţipând.
"Sunt norocos că am scăpat cu viaţă, mulţi oameni nu au ieşit din clădire. Am pierdut tot ceea ce aveam. Mi-a rămas doar ce mai am pe mine acum."
Martorii şi supravieţuitorii incendiului au vorbit despre cum şi-au dat seama de proporţiile pericolului.
Un bărbat care locuia la etajul al 4-lea al Grenfell Tower a spus pentru Sky News UK: "Nu a fost nicio alarmă de incendiu".
Prima alarmă pe care a auzit-o a fost când el şi familia sa se aflau deja în afara clădirii, când centrul rezidenţial fusese deja cuprins de flăcări. Singurul motiv pentru care au părăsit blocul a fost pentru că un alt vecin a început să bată la fiecare uşă de pe palierul lor.
Un alt bărbat a spus că a auzit alarmele, dar sunetul era foarte slab. Era pe punctul de a adormi în apartamentul său de la etajul 7, când a simţit miros de plastic ars. Apoi, când a deschis geamul de la bucătărie, şi-a dat seama că ardea clădirea. Ulterior a auzit voci care strigau: "Se amplifică, focul se amplifică."

Martori oculari au declarat că au auzit ţipetele oamenilor de la etajele superioare ale clădirii, pe măsură ce flăcările brăzdau cerul, dis de dimineaţă. Cineva a povestit şi despre gestul disperat al unui locuitor al Grenfell Tower, care flutura un material alb de la una din ferestrele etajelor superioare.
"Erau blocaţi. Nu puteau coborî jos, mai ales de la etajele superioare...oamenii au arsuri", a spus un martor identificat drept Daniel, pentru postul de radio BBC Londra: "Am văzut cu proprii mei ochi. Am văzut cum au sărit oameni."
Jody Martin a spus pentru BBC că a mers spre etajul al doilea unde era un fum înecăcios: "Am văzut o persoană cum a căzut de la etaj în timp ce o altă femeie stătea cu copilul său mic în faţa unei ferestre...Am auzit ţipete. Strigam la toată lumea să coboare afară şi oamenii spuneau: "Nu ne putem părăsi apartamentele, fumul este prea toxic pe coridoare."
Un fotograf al Associated Press, Matt Dunham, a surprins imaginea impresionantă a unui bărbat care flutura un prosop din clădirea Grenfell. Nu se ştie dacă acesta a reuşit să iasă din apartamentul său.
Sky News a vorbit cu Mickey, un rezident al clădirii, care a reuşit să scape din flăcările de la etajul 7 şi a salvat o fetiţă. El a povestit că a văzut foarte multe persoane blocate la etajele superioare şi a descris cum un alt locuitor al clădirii a ajutat alţi oameni să scape.


Un alt locuitor al Grenfell Tower a spus pentru postul Channel 4 News cum a reuşit să scape din apartamentul său de la etajul 17 , alături de mătuşa sa de 68 de ani: "Am văzut echipajele de pompieri, aşa că ne uitam la ce se petrecea. Nu au fost alarme de incendiu, pentru că nu avem un sistem integrat de incendiu - fiecare apartament e pe cont propriu. Am mers pe hol să văd dacă lifturile mergeau, să văd dacă oamenii se agitau - nimic. Dar am simţit mirosul de fum. M-am întors în apartament şi m-am uitat pe fereastră, aplecându-mă mult în jos pentru că placajul cu care erau acoperite zidurile e foarte inflamabil şi se aprinsese ca un chibrit."
(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu