>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Iordache, autorul OUG 13: Pragul valoric la abuz poate fi majorat la 400.000 lei; Ministerul Justiţiei ar putea veni cu ordonanţă


Fostul ministru al Justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, joi, că pragul valoric de la care abuzul în serviciu este incriminat poate fi majorat de la 200.000 lei, cât stipula OUG 13, la 400.000 de lei, el opinând că acest lucru ar putea fi statuat de MJ prin Ordonanţă.

„Se poate menţine pragul de 200.000 de lei sau se poate mări, chiar 400.000. Au fost discuţii în acel moment cu specialiştii. Acest 200.000 nu e întâmplător. Noi am plecat de la suma de 2 milioane, suma maximă, care este prevăzută în Codul penal şi am zis că 10% din acea sumă maximă să reprezinte un prag minim. Aşteptăm şi noi proiectul care este la ministerul Justiţiei, în funcţie de ce prag sau ce consultări vor face şi dumnealor, dar clar este că trebuie stabilit un prag”, a spus joi Iordache.
Întrebat pe ce se bazează când vorbeşte de suma de 400.000 de lei, Iordache a pus că este punctul său de vedere.
„Este o dezbatere, poate să fie o dezbatere. Dumneavoastră mi-aţi cerut un punct de vedere. Poate fi 200.000, poate fi 300.000, poate fi 150.000”, a spus Iordache.El a spus că şi în Codul vamal se discută de un prejudiciu de 50.000 de euro, care este echivalent cu 200.000.
„Deci practic ne învârtim în jurul lui 200.000”, a spus Iordache.
Solicitat să comenteze faptul că principala acuză care i-a fost adusă la momentul OUG 13 a fost legată de faptul că acel prag valoric ar fi fost stabilit „cu dedicaţie” pentru liderul PSD Liviu Dragnea, ca să "scape" de dosarul privind abuzul în serviciu, şi întrebat cum vede stabilirea unei valori a acestui prag pentru a nu mai exista astfel de discuţii, Iordache a spus că acest prag nu se stabileşte pentru o persoană.
„Pragul ăsta nu se stabileşte pentru o persoană anume. Dar tocmai Curtea, dacă vă uitaţi în considerente, spune că acest prag trebuie să fie suficient de mare pentru a nu mai face dosare penale degeaba, pentru că aici discutăm dacă există o faptă penală sau nu există faptă penală. Şi prin mărimea acestui prag stabilim foarte clar dacă există un dosar penal sau nu există dosar penal. Partea civilă cu recuperarea prejudiciului oricum se face. Şi atunci chestiunile sunt foarte clare la nivelul administraţiilor locale”, a spus Iordache.
El a mai arătat că aşteaptă în Parlament proiectul de lege promis de ministrul Justiţiei în care va fi stauat acest prag valoric, dar a arătat că ministerul poate face reglementarea prin Ordonanţă, pentru a nu se mai pierde timp.
„Aşteptăm. Deocamdată legea nu există. Legea deocamdată este la ministerul Justiţiei şi aşteptăm legea de la ministerul Justiţiei. Din păcate, dacă aşteptăm foarte mult, intrăm în vacanţă şi ne mai trezim în septembrie, până trece prin cele două Camere. Dar soluţia rapidă este că ministerul ar putea veni cu o Ordonanţă şi atunci ar putea reglementa, pentru că iată avem un an şi acest articol sau mai multe articole au fost declarate neconstituţionale”, a spus Iordache.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu