>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Klaus Iohannis: Atrag atenţia PSD să nu negocieze vreun fel de autonomie pe criterii etnice. Doresc pentru România o terminare urgentă a crizei şi revenirea la normalitate. Ce a spus preşedintele despre premier


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la Berlin, că PSD nu ar trebui să introducă în negocierile ce au loc în prlament chestiuni legate de autonomie sau criterii etnice, care "nu trebuie negociate", făcând referire la discuţiile ce au avut loc între PSD şi UDMR.

Şeful statului a admis că astfel de negocieri sunt normale, însă a atenţia PSD să nu introducă în "pachetul de negociere" chestiuni care "nu trebuie negociate". Iohannis a subliniat că, deşi se află în vizită oficială la Berlin, ştie ceea ce se întâmplă în ţară.
"Este natural să existe astfel de negocieri şi chiar dacă sunt în aceste zile in Berlin am fost în permanenţă informat, şi nu e cazul să apară impresia că nu ştiu ce se petrece în ţară. Aceste negocieri în principiu sunt normale. Însă dacă aţi adus vorba de negocieri ştiu că unele au început, pe urmă au intrat în sincope. Vreau şi pe această cale să solicit PSD-ului să-şi rezolve problema pe care singur a creat-o. Dar, în acelaşi timp, atrag atenţia PSD-ului să nu introducă în pachetul de negociere chestiuni care nu trebuie negociate. De exemplu, mă gândesc că nu trebuie să se negocieze cu această ocazie vreun fel de autonomie pe criterii etnice. Sunt chestiuni care în România nu sunt dorite, sunt chestiuni care nu trebuie negociate sub presiunea unei situaţii deosebite", a declarat Iohannis.
UDMR nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, a anunţat marţi senatorul Tanczos Barna, care a precizat că atâta timp cât toate negocierile au picat cu PSD, UDMR nu are de ce să intre în "cearta internă" a social democraţilor. Proiectul de lege privind declararea zilei de 15 martie ca "Zi a comunităţii maghiare" a fost retras marţi de pe ordinea de zi a plenului Senatului, în urma deciziei Biroului Permanent a Camerei superioare.
Un alt proiect de lege aparţinând UDMR care a fost retras marţi de pe ordinea de zi a plenului Senatului, actul normativ urmând să reglementeze finanţarea din fonduri publice a învăţământului superior confesional particular.
Doresc pentru România o terminare urgentă a crizei şi revenirea la normalitate. Ce a spus preşedintele despre premier
Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat marţi, la Berlin, că doreşte ca în ţară să se termine criza politică şi să se revină la "normalitate", precizând că imaginea României în plan extern nu trebuie pusă sub semnul întrebării de unele "dispute în interiorul partidului majoritar".
Preşedintele a mai afirmat că România trebuie să reintre într-o zonă de stabilitate, însă a subliniat că, într-o democraţie parlamentară, "viabilitatea unei majorităţi se testează prin vot".
"Eu vreau să se rezolve criza în aşa fel încât să terminăm repede, să reintrăm într-o zonă de stabilitate şi să facem tot ce trebuie să afcem ca să ducem România înainte. (...) Situaţia economică foarte bună a României, faptul că suntem văzuţi ca şi parteneri serioşi, de încredere şi toate aceste lucruri în niciun caz nu trebuie să le punem sub semnul întrebării sau să dăm impresia că din cauza unor dispute în interiorul partidului majoritar România intră într-o instabilitate. Ceea ce doresc eu pentru România este o terminare urgentă a crizei şi reluarea normalităţii. Într-o democraţie parlamentară, aşa cum este România, viabilitatea unei majorităţi se testează prin vot. Asta vom urmări mâine", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Întrebat dacă un partid care la şase luni de la preluarea guvernării încearcă să dea jos propriul guvern poate să asigure o guvernare stabilă, preşedintele a replicat spunând că este "o întrebare la care fiecare român va trebui să dea singur un răspuns şi să-l ţină minte".
Şeful statului a mai precizat că atunci când va desemna un nou premier va ţine cont de criteriile de integritate, menţionând că România are nevoie de un guvern stabil.
"Premier în România, nominalizat de mine poate să fie numai o persoană integră şi nu am absolut deloc de gând să fac rabat de la criteriile pe care cred că vă amintiţi încă din toamna anului trecut că le tot enunţ. România are nevoie de un guvern stabil, are nevoie de un premier integru", a mai spus Iohannis.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu