>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Sprijinul financiar excepţional din partea UE pentru statele membre, în caz de dezastre naturaleDin 27 iulie, statele membre afectate de dezastre naturale vor putea activa un mecanism de finanţare special al UE, iar operaţiunile de reconstrucţie vor beneficia de o rată de co-finanţare excepţională (95%) în cadrul programelor de coeziune, în locul celei obişnuite pentru astfel de programe.


"Comisia a propus acest amendament al regulamentului privind politica de coeziune în urma cutremurelor ce au afectat patru regiuni din centrul Italiei în 2016. Preşedintele Juncker a anunţat atunci că UE va fi alături de Italia şi cetăţenii săi şi că va ajuta la reconstrucţia integrală a zonelor afectate, incluzând aici şi Bazilica San Benedetto din Norcia", se arată într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Însă orice stat membru care se află într-o situaţie similară va putea, de acum înainte, activa această formă de sprijin UE. Fără a schimba volumul alocărilor naţionale prin Fondul european de dezvoltare regională, orice regiune afectată de dezastre naturale care dispune de o rată de co-finanţare de 50% în programele politicii de coeziune, cum este cazul marii majorităţi a regiunilor din Franţa şi Germania, va putea obţine o finanţare aproape dublă pentru lucrările de reconstrucţie. Programele care presupun o rată de co-finanţare de 85%, cum ar fi cele pentru regiunea Madeira din Portugalia, ar putea primi în mod excepţional o suplimentare de fonduri care ar permite economisirea resurselor publice în momentele dificile.
Statele membre afectate de dezastre, precum cutremure, inundaţii, secete severe sau incendii de pădure, vor putea activa acest sprijn excepţional începând cu prima zi în care sunt afectate, precum şi pentru dezastrele care au avut loc de la începutul perioadei de programare (1 ianuarie 2014) şi până acum.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu