>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Uniunea Europeană reacţionează în scandalul standardelor duble la alimente. Juncker: "Este inacceptabil"/ Comisia Europeană se oferă să finanţeze studii în domeniu


Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a catalogat "inacceptabile" presupusele standarde duble privind alimentele în spaţiul Uniunii Europene, după o serie de critici ale unor state est-europene, inclusiv ale României, iar Executivul UE ar putea finanţa studii în acest domeniu.

Jean-Claude Juncker s-a întâlnit joi cu premierul Slovaciei, Robert Fico, una dintre temele discutate fiind cea a standardelor pentru alimente la nivelul Uniunii Europene.
"Ştim că în Slovacia şi în alte ţări aceasta este o problemă majoră. Consumatorii slovaci au dreptul la aceeaşi calitate a produselor. Nu îmi place ideea că ar exista un fel de cetăţeni de categoria a doua în Europa; lucrăm pentru remedierea acestor lucruri; este o problemă europeană, nu doar slovacă. Toţi cetăţenii au drepturi egale întrucât au demnitate egală", a declarat Jean-Claude Juncker, citat de EUObserver şi Euronews.
"Vom continua acţiunile cu intenţia comună de a pune capăt modalităţilor discriminatorii de a comercializa produse alimentare (...). Actuala situaţie este total inacceptabilă", a spus Juncker, potrivit AFP.
Robert Fico a afirmat că "cel mai important rezultat" al întrevederii cu Jean-Claude Juncker este că Executivul UE admite că există "o problemă gravă", că acuzaţiile "nu sunt ridicole".
Ţările Grupului Vişegrad - Slovacia, Polonia, Cehia şi Ungaria - au denunţat practicile unor companii de a comercializa în Europa Centrală şi de Est produse alimentare de calităţi inferioare.
Analize comparative realizate de autorităţile de la Bucureşti au identificat 9 din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ în România şi în câteva ţări din UE, au anunţat reprezentanţii Ministerului Agriculturii.
Direcţia ungară pentru Siguranţă Alimentară a semnalat că unele companii fac reclame pentru produse alimentare similare cu cele din ţări vest-europene, dar utilizează în Ungaria ingrediente de calităţi inferioare.
Comisia Europeană se oferă să finanţeze studii privind calitatea produselor alimentare
Comisia Europeană s-a oferit, joi, să finanţeze studii ale statelor membre ale Uniunii Europene privind standardele produselor alimentare, în contextul în care ţări central şi est-europene au denunţat calitatea inferioară a unor alimente, relatează EUObserver.
Comisia Europeană va finanţa studii ale statelor membre UE în problema standardelor duble ale alimentelor, a declarat joi Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Executivului Uniunii Europene.
În septembrie, Comisia Europeană va publica modalităţi de a ajuta autorităţile din statele membre să interpreteze directiva UE privind practicile comerciale incorecte.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu