>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Alertă în Uniunea Europeană | Ouă contaminate cu insecticid în mai multe ţări din UE. ANSVSA: Nu sunt informaţii că au intrat pe piaţa din România


Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că nu sunt informaţii că pe piaţa din România au intrat ouă contaminate cu insecticid, precizările fiind făcute în contextul în care în mai multe state din UE au fost depistate produse contaminate.

"Prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, nu a fost transmisă nicio notificare oficială în acest sens şi nu există nicio informaţie care să arate că produsele afectate au intrat pe piaţa din România. Din datele pe care le deţinem, în România au fost autorizate de către Ministerul Sănătăţii, instituţia competentă pentru autorizarea produselor biocide, (prin Comisia Natională pentru Produse Biocide), un număr de 7 produse biocide pe baza de fipronil (substanţa activă). (..) ANSVSA monitorizează atent această situaţie şi, dacă se constată că produsele implicate (ouă) au fost distribuite în ţara noastră, va lua măsurile care se impun, în funcţie de situaţie", transmite ANSVSA.
Milioane de ouă din mai multe ţări europene au fost retrase din magazine din cauza contaminării cu fipronil, un insecticid toxic a cărui utilizare este interzisă în producţia de alimente, informează cotidianul britanic The Guardian.
Testele efectuate au indicat un nivel crescut al insecticidului în unele ouă livrate de mai multe ferme olandeze, astfel că ţări precum Germania, Olanda şi Belgia au ordonat retragerea a milioane de ouă de pe piaţă."Ouăle contaminate au fost depistate şi retrase de pe piaţă, iar situaţia este sub control", a declarat Anna-Kaisa Itkonen, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.
Fipronil este o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), această substanţă este foarte toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glandele tiroide şi rinichii.
Marea Britanie şi Franţa au depistat loturi de ouă contaminate cu insecticid
Marea Britanie şi Franţa au depistat, luni, mai multe loturi de ouă din import care au fost contaminate cu insecticid, în contextul în care mai multe state din Uniunea Europeană au raportat astfel de produse contaminate de la finele lunii iulie, relatează site-ul france24.com.

Comisia Europeană a anunţat luni că, în cadrul sistemului său de alertă rapidă, s-a stabilit că ouăle aflate sub suspiciunea de contaminare au fost, de asemenea, distribuite în Franţa şi Marea Britanie, prin intermediul Germaniei. Retaileri din Suedia şi Elveţia au intentat deja procese în acest caz.
"În prezent, suedezii, elveţienii, francezii şi britanicii trebuie să verifice, deoarece traseul acestor ouă poate fi urmărit", a spus Anna-Kaisa Itkonen, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Agenţia britanică pentru standarde alimentare a anunţat că "investighează urgent distribuirea acestor ouă în Marea Britanie" din fermele aflate în centrul investigaţiei, adăugând că "numărul de ouă vizate este foarte mic, iar riscul pentru sănătatea publică este foarte scăzut".
Oficialii britanici nu au oferit cifre exacte, dar au precizat că reprezintă 0,0001% din ouăle importate anual în Marea Britanie.
"Lucrăm în strânsă colaborare cu întreprinderile care au primit ouă din fermele afectate. Investigaţiile efectuate până în prezent indică faptul că produsele afectate nu mai sunt pe rafturi", a mai precizat agenţia britanică pentru standarde alimentare.
Guvernul francez a anunţat că 13 loturi de ouă din Olanda sunt contaminate cu fipronil şi au fost găsite la două fabrici de procesare a alimentelor din centrul şi vestul Franţei.
Ministerul francez al Agriculturii a precizat că nu au reuşit să stabilească dacă vreunul dintre produsele contaminate a fost expediat către consumatori.
Anterior, milioane de ouă din mai multe ţări europene au fost retrase din magazine din cauza contaminării cu fipronil, un insecticid toxic a cărui utilizare este interzisă în producţia de alimente.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu