>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Angela Merkel se opune încheierii procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeană


Cancelarul german, Angela Merkel, a respins miercuri posibilitatea încheierii procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, dar a semnalat faptul că blocul comunitar nu va începe discuţii cu Ankara privind modernizarea uniunii vamale existente, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

În cadrul unui interviu care vine cu o lună înainte de alegerile generale, Merkel a subliniat că încheierea procesului de integrare a Turciei în UE, aşa cum au cerut politicienii germani din opoziţie, ar fi un mesaj greşit pentru cetăţenii turci care sunt în favoarea aderării.
Totodată, cancelarul german a transmis că în acest moment nu este posibilă deschiderea de noi capitole în discuţii, din cauza tensiunilor recente cu Ankara, dar a menţionat că negocierile pentru aderare ar trebui să continue într-o manieră "deschisă".
"Dar, în orice caz, pentru moment, nu vom purta discuţii cu Turcia privind îmbunătăţirea şi consolidarea uniunii vamale", a spus Merkel.Turcia a încheiat un acord vamal cu UE în 1995 şi actualizarea acestuia este printre priorităţile guvernului turc.
Deşi este în favoarea dezvoltării relaţiilor bilaterale cu Turcia, Merkel a anunţat o scădere a asistenţei financiare de preaderare pentru Turcia.
"Nu va mai exista asistenţă de preaderare pentru Turcia în cazul zonelor despre care nu ştim în mod clar unde se îndreaptă banii", a spus cancelarul german.
UE intenţiona să aloce pentru Turcia fonduri de aproape 4 miliarde de euro (în perioada 2014- 2020). Până în prezent, 189 de milioane de euro au fost acordate pentru a ajuta Turcia să adopte standarde europene în diferite domenii, inclusiv în privinţa statului de drept, a drepturilor omului şi a libertăţii presei.
Declaraţiile Angelei Merkel vin după ce partidele de opoziţie au sporit presiunea asupra guvernului german, căutând un ton mai dur împotriva Turciei, în special pe fondul recentelor arestări a aproximativ 10 cetăţeni germani, inclusiv a unui reporter şi a unui activist pentru drepturile omului, acuzaţi de susţinerea organizaţiilor teroriste.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu