>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică peste teritoriul Japoniei. Premierul nipon: Este cea mai serioasă şi gravă ameninţare asupra ţării noastre/ Trump şi Abe promit să crească presiunea asupra Phenianului

Autorităţile sud-coreene şi nipone au anunţat că regimul de la Phenian a lansat o rachetă balistică care a zburat pe deasupra nordului Japoniei şi s-a prăbuşit în Oceanul Pacific, informează site-ul agenţiei de ştiri The Associated Press.

UPDATE 8:09
 
Exerciţii de evacuare în direct în Coreea de SUD, după testul nord-coreeanForţele aeriene sud-coreene au întreprins în direct exerciţii de evacuare în urma unui incendiu, simulând distrugerea conducerii nord-coreene, la câteva ore după ce Phenianul a lansat o rachetă deasupra Japoniei, informează CNN.
Cu puţin timp înainte de 06:00 (01:00, ora României), Phenianul a lansat o rachetă deasupra teritoriului Japoniei.
La câteva ore după lansare, biroul prezidenţial al Coreei de Sud a anunţat că avioane militare de tip F-15K au lansat opt bombe de tip MK84 asupra unei poziţii simulate în poligonul de tragere Taeback Pilsung.
În cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al Administraţiei de la Seul a declarat că liderul Coreei de Sud, Moon Jae-in a dorit "să prezinte capabilitatea unor represalii puternice împotriva Coreei de Nord".
Potrivit unui oficial sud-coreean al ministerului Apărării, toate bombele au fost lansate asupra unei singure ţinte.
"Exerciţiul a reconfirmat capabilitatea forţelor aeriene sud-coreene de a distruge conducerea inamică în caz de urgenţă", conform oficialului de la Phenian.
 
UPDATE 7:53
 
Preşedintele SUA şi premierul nipon Shinzo Abe au promis că vor creşte presiunea asupra Coreei de Nord, după ce regimul a lansat o rachetă deasupra Japoniei, acţiune denunţată de premierul japonez ca fiind "o ameninţare gravă şi fără precedent", la adresa securităţii statului nipon.
 
Conform The Guardian, cei doi lideri au căzut de acord în cadrul unei convorbiri telefonice să solicite o întrevedere de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta lansarea ce a avut loc marţi dimineaţa.
Trump a afirmat că SUA este "100% alături de Japonia" şi a reiterat angajamentul său faţă de apărarea Japoniei.
"Fapta cumplită de a lansa o rachetă deasupra ţării noastre este fără precedent, o serioasă şi gravă ameninţare ce afectează pacea regională şi securitatea", a afirmat premierul nipon, adăugând că Guvernul japonez a protestat la Phenian prin intermediul ambasadei nipone din Beijing.
Aceasta a fost cea de-a treia rachetă lansată de Coreea de Nord ce a zburat deasupra teritoriului japonez, primul eveniment de acest fel având loc în 1999, iar cel de-al doilea în 2009.
Abe a mai spus că Japonia "va face un apel pentru a pune mai multă presiune asupra Coreei de Nord, în cooperare cu comunitatea internaţională", prin intermediul consiliului de securitate.
Racheta, despre care se presupune că este de tip Hwason-12, a zburat deasupra insulei nipone Hokkaido şi a aterizat în Oceanul Pacific la aproximativ 1.180 km de estul Japoniei, conform unor oficiali japonezi şi sud-coreeni.
Hwasong-12 este acelaşi tip de rachetă pe care Coreea de Nord a ameninţat recent că o va lansa spre teritoriul american din insula Guam.
Sistemul de avertizare, J-Alert, a sugerat oamenilor din regiunea de nord a Japoniei să caute adăpost. Forţele de apărare japoneze nu au încercat să doboare racheta şi până în prezent nu au fost raportate daune.
 
UPDATE 2:11 Pentagonul a confirmat că regimul nord-coreean a lansat o nouă rachetă balistică, însă proiectilul nu a reprezentat o ameninţare pentru America de Nord.
"Putem confirma că racheta lansată de Coreea de Nord a zburat pe deasupra Japoniei", a declarat colonelul Robert Manning, purtător de cuvânt al Pentagonului.
Racheta lansată marţi de forţele regimului de la Phenian a zburat aproximativ 2.700 de kilometri şi a atins o altitudine maximă de circa 550 de kilometri, au transmis autorităţile militare sud-coreene.
Premierul nipon Shinzo Abe a declarat că va face tot ce este posibil pentru a proteja populaţia Japoniei. 
 
UPDATE 1:33 Guvernul de la Tokyo a activat sistemul de alarmă, recomandând persoanelor din zonă să-şi ia măsuri de siguranţă.
 
Forţele militare nipone nu au încercat să doboare racheta care a zburat deasupra teritoriului japonez în jurul orei locale 06.06 (ora României, 00.06).
 
Autorităţile sud-coreene au transmis că racheta a fost lansată din regiunea Sunan, în apropiere de Phenian, în jurul orei locale 06.00 (ora României, 00.00).
 
Televiziunea publică niponă NHK a relatat că racheta s-a dezmembrat în trei bucăţi înainte de a se prăbuşi la est de insula Hokkaido, potrivit agenţiei Reuters.
 
La sfârşitul săptămânii trecute, Coreea de Nord a lansat trei rachete cu rază scurtă de acţiune ce au căzut în Marea Japoniei, aspect ce a generat noi tensiuni între Phenian şi Washington. 
 
Seulul a transmis că autorităţile militare sud-coreene şi americane analizează datele privind noul test balistic, neputând încă indica distanţa parcursă de racheta lansată din zona Phenianului.
 
Oficialii niponi au declarat că rachetă ar fi zburat deasupra Insulei Hokkaido din nordul Japoniei şi s-a prăbuşit în Oceanul Pacific.
 
Momentan nu există informaţii despre ambarcaţiuni avariate sau alte incidente cauzate de testul balistic nord-coreean.
 
Televiziunea publică niponă NHK a relatat că racheta s-a dezmembrat în trei bucăţi înainte de a se prăbuşi la est de insula Hokkaido, potrivit agenţiei Reuters.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu