>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Director ANM: La Timişoara am înregistrat 108 km/h. Temperatura a scăzut brusc la jumătate


Elena Mateescu, director executiv în cadrul ANM, a explicat fenomenul care a provocat furtuna din vestul ţării, în urma căreia au murit 8 persoane, alte 67 fiind rănite. Meteorologul susţine că temperatura a scăzut rapid, viteaza de deplasare a norilor fiind foarte mare.

"În mai puţin de o jumătate de oră, temperatura a scăzut brusc la jumătate şi a fost înlocuită masa de aer cald cu una mai rece, ceea ce a determinat ca înălţimea norului de la 10.000, în coborâre, a avut viteză foarte mare de deplasare, raza norului la 600 metri a determinat aceste intensificări foarte mari ale vântului. La Timişoara s-au înregistrat 108 km/h. Vorbim despre supercelule care au un caracter distructiv, local, şi care, la rafală, ca la Timişoara, determină doborâturi de aer. Poate fi denumit un mezociclon, ca şi caracteristici de formare", a declarat Elena Mateescu la Antena 3.
Meteorologul a explicat că aceste fenomene sunt aproape instantanee.
"Caracterul local şi viteza de de formare a norilor de furtună - avem la dispooziţie date prin care anticipăm cu 24/48 ore înainte, dar aceste avertizari de vreme severă imediată se pot baza pe ceea ce ne arată imaginile radar, să anticipăm forma de dezvoltare a unei supercelule locale. Este aproape instantanee. În mai puţin de jumătate de oră, temperatura a scăul de la 32 grade la 16. Viteza descendentă a aerului este foarte rapidă, nu a avut unde să se disipe. În contextul încălzirii globale, se face simţită intensificarea fenomenelor meteorologie extreme", a precizat specialistul ANM.Mateescu susţine că săptămâna următoare se va înregistra o schimbare radicală a vremii, comparativ cu prima jumătate a lunii. Marţi vremea va fi instabilă, iar miercuri se va răci în cea mai mare parte a ţării, maximele fiind de 20-22 grade.
Opt oameni au murit în urma unor furturni care au avut loc, duminică după amiază, în vestul ţării. Alte aproapte 70 de persoane au fost rănite.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu