>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

EXERCIŢIU DE SALVARE I.S.U. LA TISMANA


Astăzi, joi, 28 septembrie 2017, începând cu ora 10:00, structurile cu atribuţii din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj şi personalul cu funcţii de conducere din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, precum şi personalul operativ de la Detaşamentul de Pompieri Tg-Jiu, Detaşamentul de Pompieri Motru şi Secţia de Pompieri Turceni, desfăşoară un exerciţiu de antrenament, pentru gestionarea unor situaţii de urgenţă generate de un incendiu izbucnit la fondul forestier aparţinând Ocolului Silvic Tismana. Potrivit  comunicatului  de presă transmis  redacţiei  de către  cpt.  Mihail  Avramescu  de la Compartimentul  Informare  şi  Relaţii Publice  din cadrul  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj,  obiectivele  exerciţiului  sunt:
verificarea viabilităţii documentelor operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj;
verificarea modului de cooperare între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi;
organizarea, desfăşurarea şi coordonarea acţiunilor de salvare şi acordarea primului ajutor persoanelor afectate de evenimentul produs.
verificarea viabilităţii Planului Roşu de Intervenţie al judeţului Gorj;
verificarea pregătirii pentru intervenţie a unităţilor participante;
verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin Planul Organizării şi Desfăşurării Exerciţiului;
pregătirea psihologică a efectivelor;
acordarea asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească.                                                                       Din scenariul exerciţiului,gândit  de organizatori,  am extras  următoarele: Ca urmare a temperaturilor ridicate ale aerului din perioada de vară, pe fondul lipsei de precipitaţii în zona judeţului Gorj s-a produs fenomenul de secetă pedologică fapt ce a determinat creşterea riscului de apariţie a incendiilor de pădure. Din cauza unei ţigări aruncate la întâmplare de un trecător în zona cu vegetaţie uscată din apropierea DJ 672, între oraşul Tismana şi satul Gornoviţa, flăcările au cuprins litiera pădurii. Incendiul se dezvoltă cu repeziciune din cauza stării de uscăciune a solului şi a vântului care suflă cu putere, cuprinzând în timp scurt porţiuni însemnate din suprafaţa pădurii. 
 Din cauza fumului dens şi înecăcios şi a condiţiilor meteo nefavorabile cu vânt puternic, pe fondul vizibilităţii scăzute şi a neadaptării vitezei la condiţiile meteorologice existente, un tractor articulat forestier a pătruns pe contrasens într-o curbă intrând în coliziune cu un microbuz ce transporta pasageri. În urma impactului au rezultat 8 victime. Pe fondul panicii generate de producerea accidentului şi a stării de confuzie induse de fumul dens, patru pasageri ai microbuzului părăsesc zona accidentului deplasându-se în direcţii diferite spre pădure. Un localnic aflat în apropiere observă cele întâmplate şi având în vedere faptul că persoanele nu s-au întors după aproximativ 10 minute de aşteptare, anunţă serviciile de urgenţă prin apelarea SNUAU 112 cu semnalarea celor patru persoane dispărute, dintre care două cu urme vizibile de sânge pe haine.
 Forţele  participante  la exerciţiu  sunt  de  la : Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj; Inspectoratul General de Aviaţie al M.A.I.; Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi; Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Gorj; Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj; Serviciul Judeţean SALVAMOT Gorj;
Serviciul de Ambulanţă Judeţean;Filiala Crucea Roşie Gorj; Ocolul Silvic Tismana;
Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Tismana.

                                                                                                                             C.P., M.B.

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu