>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

FOTO | Protest la Cluj: Peste 200 de oameni în stradă după anunţul premierului cu privire la Roşia Montană


Peste 200 de persoane cer, vineri seara, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, demisia premierului Mihai Tudose, după anunţul acestuia referitor la Roşia Montană. Protestatarii scandează ”Roşia Montană în UNESCO” şi ”Demisia, demisia”.

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO
Protestatarii s-au adunat, vineri seara, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având asupra lor bannere cu mesajul ”Nu cedăm Roşia Montană!”, ”Roşia Montană în UNESCO”, precum şi steaguri pe care scrie ”Salvaţi Roşia Montană” şi steaguri tricolor pe care este scris ”România”.
Oamenii scandează ”Demisia, demisia”, ”Vrem cultură, nu cianură”, ”Uniţi, salvăm Roşia Montană”, ”Jos Guvernul” şi ”Uniţi, salvăm toată România”.”Ne scoate în stradă anunţul premierului Mihai Tudose de la sfârşitul lunii august potrivit căruia Guvernul pe care îl conduce intenţionează să retragă candidatura Roşiei Montane la statutul de sit protejat UNESCO, afirmând că demersul de înscriere în patrimoniul mondial a fost opera unor <băieţi deştepţi>. Nu mai avem încredere în politicieni, am sperat că problema Roşiei Montane s-a încheiat, dar se pare că lucrurile se întorc pe dos. Apartenenţa sitului la UNESCO este un deziderat de o importanţă extraordinară, iar premierul vrea să facă ceva ce nu s-a mai făcut niciodată, şi anume retragerea candidaturii după ce aceasta s-a depus cu mari eforturi. Premierul trebuie să plece, îi cerem demisia şi lui şi Guvernului ”, a spus Cornel Vâlcu, unul dintre participanţii la manifestare.
Cei prezenţi în Piaţa Unirii intenţionează să plece şi într-un marş pe străzile centrale ale municipiului Cluj-Napoca până la Prefectura Cluj, după care se vor întoarce în Piaţa Unirii.
Protestul nu este autorizat, protestatarii adunându-se în Piaţa Unirii după postarea unor mesaje pe reţelele de socializare.
Premierul Mihai Tudose a afirmat, marţi seara, la România TV, că există posibilitatea ca România să nu mai poată exploata resursele minerale din zona Roşia Montană, în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie naturală protejată, procedură iniţiată de către guvernul Cioloş. Mihai Tudose a spus că declararea de către UNESCO a zonei Roşia Montană ca arie protejată ar putea bloca eventuala exploatare a resurselor. ”Poate îl întrebaţi şi pe dl Cioloş de ce în ianuarie, înainte să plece, toată zona a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată. De ce a făcut-o, nu ştiu”, a spus Tudose.
Potrivit premierului, anularea la UNESCO a procedurii iniţiate de către guvernul Cioloş este dificilă. ”E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi”, a explicat Tudose.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu