>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

LIVE VIDEO | URAGANUL IRMA, cel mai mare din istorie, traversează Florida: cel puţin 3 oameni au murit. În Miami, "străzile s-au transformat în râuri" / 35.000 de români locuiesc în acest stat

Autorităţile americane din Florida şi Georgia au emis sâmbătă ordine de evacuare pentru 6,5 milioane de locuitori, în cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria SUA, din cauza uraganului Irma. Duminică ochiul uraganului Irma a ajuns în mijlocul strâmtorii Florida şi se apropie de zona continentală, transmite Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA. În acest stat locuiesc 35.000 de români.
Share pe Facebook22792 afişări
LIVE VIDEO | URAGANUL IRMA, cel mai mare din istorie, traversează Florida: În Miami, "străzile s-au transformat în râuri" / 6,5 milioane de persoane au primit ordin de evacuare/ 35.000 de români locuiesc în acest stat/
UPDATE 20:30
Parcul Busch Gardens din Tampa a început sa-şi mute animalele în adăposturi, înainte ca furtuna să lovească oraşul. 
"Pentru a asigura siguranţa celor 12.000 de animale care îşi au casa în Busch Gardens, a fost activat planul de urgenţă care presupune mutarea animalelor către locaţii sigure, dar şi a unei echipe de specialişti care să fie lângă ele", se arată într-un comunicat. 
UPDATE 20:00
Primarul Philip Levine din Miami Beach spune că oraşul este într-o stare bună, doar în centrul Miami înregistrându-se inundaţii mari. 
Meteorologii prognozează o uşoară schimbare a traseului furtunii, avertizând că oraşul St. Petersburg ar putea fi lovit în plin, faţă de Tampa cum era iniţial anunţat.
UPDATE 19:00
Cel puţin trei oameni au murit în Florida, din cauza furtunii, potrivit ABC News.
Miami-Dade Police Department a anunţat pe Twitter că poliţiştii sunt blocaţi în secţii şi nu pot ieşi pe străzi pentru a răspunde serviciilor ce li se cer, avertizând astfel cetăţenii: "NU vă aventuraţi afară!"
UPDATE 17:30
Apa îţi ajunge până la talie, spun locuitorii din Miami. Furtuna a inundat o parte din centrul oraşului. Oamenii declară că pur şi simplu "străzile s-au transformat în râuri".
În unele zone din Miami, rezidenţii au primit ordin de evacuare, deoarece oficiaii se temeau de astfel de inundaţii. 



UPDATE 16:30
Trei zone de pe coasta de vest a Floridei au activat un plan de restricţii în situaţii de urgenţă. Oamenii care ies pe stradă între anumite ore, când este interzis, vor fi arestaţi.
Tampa: Oficialii au adoptat regimul de restricţii ce va fi activat de la ora 6. pm, ora Floridei. Primarul din Tampa, Bob Buckhorn, spune că din acest moment poliţia are dreptul să aresteze orice persoană care se află pe stradă după ora anunţată.

St. Petersburg: Şi aici autorităţile au activat planul. Acesta va intra în vigoare de la ora 5 pm, iar restricţiile vor fi valabile până ce va trece pericolul furtunii.
Manatee County: Şeriful districtului a anunţat 24 de ore de restricţii, de la 3 pm azi până la 3 am mâine, rezidenţii trebuie să stea în casă ori în adăpost, sub nicio formă pe stradă.
UPDATE 16:00
Peste un milion de persoane din Florida au rămas fără energie electrică.
Vânturi la fel de puternice precum forţa Irmei afectează deja insulele aflate la sud de Florida, uraganul urmând a atinge partea continentală în câteva ore.
Nivelul apelor s-a ridicat pe coasta SUA, unde este aşteptată apariţia imensei furtuni.
"Traseul" uraganului va fi de-a lungul coastei de vest a Floridei, Naples, Fort Myers, apoi Tampa.
Macaralele din Miami creează o mare îngrijorare, pentru că nu s-a reuşit îndepărtarea lor. Una dintre ele s-a şi rupt deja, chiar în centrul oraşului. Autorităţile avertizează locuitorii care stau în zone cu macarale să nu se apropie de ferestre.
Irma este cea mai puternică furtună din Florida Keys din ultimii 57 de ani.
UPDATE 15:56
"Ochiul" uraganului Irma a ajuns în Florida Keys, extremitatea sudică a Floridei, cu o forţă catastrofală, scrie CNN.
E din ce în ce mai rău, spune John Hines, care a refuzat să-şi părăsească locuinţa, în ciuda ordinului de evacuare dat de autorităţi. 
Peste 423.000 de locuinţe au rămas fără curent electric. Cele mai multe, în districtul Monroe şi în Miami-Dade.

Peste 72.000 de oameni s-au mutat în 390 de adăposturi, a anunţat guvernatorul Floridei.
UPDATE ora 13.30: "Iată că a venit... Irma e aici", a transmis Bill Weir, jurnalist CNN aflat în Key Largo, Florida. Într-o altă scurtă transmisie, acesta spune că peste tot se pot vedea crengi rupte aduse de vânt şi nuci de cocos. Forţa furtunii care se apropie creşte de la un minut la altul.




UPDATE ora 12.50: Irma este la aproape 65 de kilometri SSE de insula Key West (Florida), iar viteza vântului este de 210 km/h, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA.
UPDATE ora 11.00: Mii de persoane aflate la ţărm au rămas fără electricitate. Aproximativ 50.000 de oameni se află în adăposturi din statul Florida. Presa americană a susţinut însă că adăposturile au atins repede numărul maxim de persoane, iar multora le-a fost apoi refuzată primirea.
UPDATE ora 10.00: Uraganul Irma a fost avansat din nou la categoria 4 în timp ce se apropie de Florida Keys, un lanţ de mic insule din sudul Floridei, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA. 
UPDATE ora 9.00: Pe măsură ce uraganul Irma a început să biciuiască Florida Keys, vântul s-a menţinut la o viteză de 190 km/h. Potrivit Centrulului Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA, mişcarea de înaintare a uraganului a scăzut la 10 km/h, pe măsură ce furtuna s-a lovit de pe coasta Cubei. Analiştii susţin că Irma ar putea creşte în continuare în intensitate, dar nu au dat o prognoză oficială. 


Compania de electricitate din Florida a anunţat că este pregătită de intervenţii, pentru a face faţă celui mai mare uragan din istorie, cu peste 16.000 de angajaţi.
UPDATE ora 7.00: Rafalele de vânt apropiate forţei uraganului se fac deja simţite în sudul statului Florida, în timp ce Irma urmează să lovească continentul în orele următoare. Pe coastă, nivelul apei se ridică deja, fiind asteptată o creştere în intensitate a furtunii. Uraganul va începe însă să se deplasează deasupra statului Florida duminică după-amiază. 
"Furtuna e aici. Uraganul Irma ne loveşte deja statul. Sud-estul Floridei se confruntă deja cu rafele de vânt demne de o furtună tropicală şi aproape 25.000 de oameni au rămas fără electricitate", a anunţat Rick Scott, guvernatorul statului Florida.
"Este ultima şansă să luaţi decizia cea mai bună. Evacuările sunt în desfăşurare pe tot cuprinsul statului. Peste 6,5 milioane de locuitori ai Floridei au primit ordin de evacuare. Nu vă puneţi vieţile în pericol, nici pe ale voastre, nici pe cele ale membrilor familiilor voastre! Fac apel către toată lumea să îşi verifice vecinii, rudele şi prietenii. Dacă ştiţi pe cineva că nu evacuează, deşi ar trebui, vă rog să luaţi legătura cu ei şi să vă asiguraţi că vor pleca acum", a mai spus guvernatorul Floridei.
Deşi Miami nu se află în calea uraganului, metropola se va confruntă cu vânt sălbatic şi valuri gigantice. În oraşele Miami Beach şi Broward, au fost impus restricţii de circulaţie începând de vineri seara.
Adăposturile din Miami sunt arhipline. Compania de electricitate din Florida estimează că remedierea avariilor pe care le va produce uraganul va dura săptămâni.
Guvernatorul Floridei, Rick Scott, a făcut apel la locuitorii care au primit ordine de evacuare să plece imediat. Dacă aţi primit ordin de evacuare, trebuie să plecaţi acum. Nu aşteptaţi. Evacuaţi. Nu la noapte, nu într-o oră. Plecaţi chiar acum”, a spus Rick Scott. 
Dar nu toţi americani au fost convinşi. Mulţi au ales să rămână, din diverse motive. Peggy Monahan are o fermă de animale şi spune că nu vrea să plece, să lase totul în urmă: Avem nevoie de rugăciunile tuturor, afirmă aceasta, potrivit CNN.
Uraganul Irma a ajuns deasupra arhipelagului Camaguey din Cuba la ora 03.00 GMT sâmbătă, cu rafale de peste 260 de kilometri pe oră, potrivit Centrului naţional american pentru uragane (NHC).
Deşi fusese retrogradat în categoria , uraganul a atins din nou nivelul 5, cel mai ridicat, în momentul în care a lovit Cuba, în noaptea de vineri spre sâmbătă
Referindu-se la Uraganul Andrew, care a distrus sudul Floridei în 1992, Brock Long, director al Agenţiei americane de gestionare a situaţiilor de urgenţă (FEMA), a explicat: "Era un uragan de categoria 5 dar foarte, foarte mic, compact, în comparaţie cu ceea ce vedem că se întâmplă în cazul uraganului Irma".
Furtuna a provocat alunecări de teren în Arhipelagul Camaguey. Insulele Bahamas au fost însă scutite de prezenţa puternicului uragan.
O avertizare de uragan a fost emisă pentru provinciile Camaguey, Ciego de Avila, Sancti Spiritus, Villa Clara şi Matanzas. Unele comunităţi au rămas fără energie electrică, comunicarea între oraşe devenind din ce în ce mai dificilă.
Uraganul Irma a urcat la categoria 5, cea mai ridicată pe scara Saffir–Simpson, a produs rafale de vânt de până la 295 km/h, devastând mai multe insule din Marea Caraibilor şi cauzând peste 20 de decese.
Între timp, meteorologii au ajustat parcursul potenţial al uraganului, cu impact mai mare spre coasta de vest a Floridei, departe de zona metropolitană Miami - unde locuiesc 6 milioane de oameni -, ceea ce înseamnă "o furtună mai puţin letală şi mai puţin costisitoare", a declarat cercetătorul Brian McNoldy, de la Universitatea din Miami.
Uraganul Irma este aşteptat să lovească Florida duminică dimineaţa. Peste un sfert din populaţia statului a primit ordin de evacuare, iar alte 540.000 de persoane trebuie să părăsească zona de coastă a statului Georgia.
Autorităţile au deschis sute de adăposturi pentru persoanele care nu vor să plece din zonă. Mai multe hoteluri s-au umplut cu cetăţeni americani evacuaţi.
ONU estimează că până la 37 de milioane de persoane vor fi afectate de Uraganul Irma. Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat stare de urgenţă în Florida, Puerto Rico şi Insulele Virgine americane, iar autorităţile din Bahamas au decis să evacueze şase insule din sudul arhipelagului.
(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu