>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

VIDEO-FOTO: POST FESTUM DESPRE UN REGAL CULINAR, LA TISMANA


Se pare că am asistat, anul acesta, la penultima ediţie a Festivalului Răciturilor, una dintre manifestările  gastronomice şi culturale  din Gorjul tradiţional, eveniment inclus, an de an, din 2001 în calendarul acţiunilor organizate de către Asociaţia Naţională de Turism Rural şi Ecologic dn România, asociaţie care a luat fiinţă în anul 1994, doi ani mai târziu, deci în anul 1996, înfiinţându se şi filiala ANTREC Gorj, filială condusă  astăzi de neobositul om de turism, manager, organizator şi promotor de activităţi  specifice în turismul local, regional şi naţional,dl.Radu Ciobanu. Cel care ne a dat şi o veste surprinzătoare oarecum. Unul dintre festivalurile care începuse să prindă tradiție la nivel de județ, Festivalului Răciturilor va trage cortina anul viitor, în 2018 urmând să fie organizată ultima ediție, paradoxal, o  ediţie jubiliară, cea de a zecea !!! Până atunci, cei care au ajuns sâmbăta trecută la Tismana s-au putut bucura din plin de piftiile și sărmăluțele expuse la  cea de a noua ediţie a Festivalului Răciturilor. Ediție care a înregistrat și cel mai mic număr de participanți, însă  proprietarii de pensiuni din Gorj și Mehedinți veniţi aici au avut parte de aprecieri și laude din partea celor care le-au degustat preparatele. Președintele ANTREC Gorj, Radu Ciobanu, spunea că anul viitor va fi organizată ultima ediție a Festivalului Piftiilor. „Vom pune capăt acestui festival anul viitor, când vom organiza cea de-a zecea ediție. Vom continua însă, prin ANTREC Gorj, cu alte evenimente gastronomice, dar de altă natură, pe care le vom organiza şi în alte zone ale județului”, a declarat  acesta, dând de înțeles că viitoarele manifestări de profil gastronomic similar s-ar putea desfășura în zona de nord est a județului, adică spre Baia de Fier, Polovragi  sau chiar la Rânca, zone în care numărul turiștilor este mai mare decât al celor veniți la Tismana, iar pensiunile sunt și ele mai multe. Până atunci, însă, a da Cezarului, ce este al lui, nu ne rămâne decât să o facem, descriind evenimentul din acest an. Chiar dacă mesele pline de bunătăți culinare nu au mai fost întinse acum la pensiunea Vila Ursu de lângă Mănăstirea Tismana,ci direct în centrului orașului, localnicilor, dar și turiștilor, le-a fost mult mai ușor să ajungă la cele expuse. Este vorba despre standurile amenajate ca fiind  adevărate expoziţii gastronomice ale reprezentanţilor pensiunilor gorjene Casa Brâncuşi din Peştişani, La Marcel din Arcani, Pensiunea Casa Păstrăvarului, Pensiunea La Mitică din  judetul Mehedinţi, toate  au adus în fața publicului răcituri care de care mai gustoase şi aspectuoase şi au primit aprecieri la scenă deschisă. Şi elevii de la două licee din Târgu Jiu respectiv Colegiul Economic V.Madgearu şi Colegiul Ion Mincu, au reușit să impresioneze juriul aflat în căutarea celei mai bune piftii. Debutanți, tinerii au primit felicitări chiar de la președintele juriului, chef Victor Negomireanu, dar și recomandări pentru ca rețetele lor să fie și mai bune pe viitor. Acesta a mers, în schimb, direct pe încredere la proprietarul unei pensiuni din Mehedinți, din ale cărui produse nici nu a mai gustat, fiind convins că și anul acesta răciturile sunt de calitate. „Este un pescar pe care îl cunosc de ani de zile, îi cunosc produsele, nici nu trebuie să le mai gust. Are nota zece din start”, a spus chef bucătar Negomireanu despre proprietarul pensiunii La Mitică, vorbele sale fiind confirmate apoi în momentul în care vizitatorii au avut ocazia să guste din preparatele lui Mitică Popescu,  preparate câştigătoare, ca şi în anii trecuţi, ale competiţiei ad hoc organizată pentru cele mai gustoase răcituri. Oamenii s-au înghesuit la farfuriile acestuia cu piftii făcute din pește de Dunăre. „Este pește proaspăt, prins de mine din Dunăre, iar rețetele de răcitură nu le mai comentăm pentru că se vede cât sunt apreciate de toată lumea. Am venit cu somn fript, cu crap proaspăt, cu mălai făcut în țest, iar oamenii ne apreciază rețetele, ceea ce ne bucură”, a declarat Popescu. „Sunt moartă după pește, iar dacă dânsul vine de la Dunăre, sigur are pește proaspăt. De abia aștept să prind o porție. Restul ce mai e pe aici mă interesează mai puțin, dar din piftiile astea cu pește vreau să gust neapărat”, a spus o gorjeancă. Zeci și zeci de vizitatori ai festivalului au putut să deguste apoi din produsele culinare expuse, pe lângă acestea organizatorii, adică filiala ANTREC Gorj, Asociaţia ACASĂ LA BRÂNCUŞI, Primăria şi Consiliul Local Tismana oferind tuturor peste 1.300 de sarmale pregătite la ceaun, cu piftiile aferente, însoţite de ardei iute şi...asezonate de un paahar de vin sau tărie,după gust şi gusturi. Printre cei care s+au bucurat de răsfăţul culinar şi deliciile gastronomice oferite de proprietarii standurilor au fost și doi întreprinzători chinezi care pun bazele unei afaceri la Peștișani, primarul Cosmin Pigui venind cu ei la Tismana tocmai pentru a-i obișnui cu tradițiile locului. Tradiţii şi meşteşuguri ilustrate prin costumele populare gorjeneşti expuse de  artista Filomena Tiştere, nume binecunoscut nu numai în Gorj sau în ţară,ci şi în lume. Laolaltă cu ea, meşterul cojocar şi sculptor în lemn Nicuţă Târban atrăgea privirea şi aprecierile vizitatorilor, aşa cum delicioasa dulceaţă de trandafiri ori siropul sau lichiorul din petalele frumos mirositoarei flori, produse oferite  celor prezenţi graţie măiestriei gospodinelor familiei  Sabin Duicu, au stârnit admiraţia doritorilor şi pofticioşilor de ceva dulce şi parfumat. La standul Serviciului Public SALVAMONT Gorj, l am reîntâlnit pe directorul acestuia, ing Sabin Cornoiu care oferea vizitatorilor explicaţii asupra activităţior complexe de salvare, prevenire şi educaţie montană şi ecologică,multe dintre ele desfăşurate cu succes în această perioadă de final de sezon al concediilor sau vacanţei şcolare. Dar sănu încheiem această scurtă trecere în revistă a ediţiei din 2017 a Festivalului Răciturilor de la Tismana Gorjului fără acordurile binecunoscutului taraf  Cătăroiu, taraf condus de Cristi, nepotul şi demn urmaş al vestitului lăutar Petre Geagu şi continuator al tradiţiei muzicii lăutăreşti veche familie de lăutari, de mai bine de trei sferturi de secol pe aceste meleaguri.Cu regretul că o asemenea manifestare se apropie de sfârşit, dar cu speranţa că asemenea activităţi purtând marca inconfundabilă a profesionistului din turism Radu Ciobanu  vor continua, vă dăm întâlnire la anul, la ediţia jubiliară cu numărul 10. Notă maximă pe care o dăm tuturor celor care, alături şi în frunte cu edilul Marian Slivilescu de la Tismana  au contribuit şi anul acesta la realizarea unei manifestări gastronomice şi de turism rural de excepţie!                                                                
Marius BECHERETE

Fotografii şi video  Ionel DIACONU

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu