>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Video Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, vrea numărarea urşilor din România. Unii vor fi relocaţi în alte ţări

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, marţi, că intenţionează să demareze un proiect pentru inventarierea urşilor din România, urmând ca parte dintre aceştia să fie trimişi, în urma discuţiilor avute cu unii ambasadori, în alte ţări.

”România nu are o inventariere clară a acestei specii (a ursului - n.r.). Avem decât vorbe în funcţie de ce ni s-a dat de la fiecare fond cinegetic. Ştim că sunt aproape 7.000 de capete, dar se pare că sunt mult mai multe. Pentru acest lucru, tot cu ajutorul banilor de la UE şi prin asociere cu Academia Română şi cu câteva instituţii şi institute de cercetare vom scrie un proiect prin care să inventariem, să cipăm, să protejăm această specie, astfel încât să nu mai fim puşi în situaţia în care ursul să mănânce omul. Am purtat discuţii la nivel de ambasade, acolo în ţările în care există posibilitatea ca aceşti urşi să fie luaţi de către anumite rezervaţii, de exemplu, pentru că nu au populaţii de urşi”, a declarat, în timpul audierilor din Comisia de mediu din Senat, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.
Ea a precizat că va fi cazul urşilor de vârstă fragedă.
”Discuţiile sunt avansate. Ţinem legătura cu ambasadele. Deja sunt câteva zone care ştim, cunoaştem că ar putea (primi urşi din România - n.r.), dar nu vreau să le spun acum, ci în momentul în care avem studiul gata, pentru că vreau ca totul să fie făcut integrat şi unitar”, a mai spus ministrul Mediului.Ea a mai spus că, în urma ordinului de intervenţie, care a fost ”mai mult decât dezbătut”, nu s-a aprobat capturarea niciunui urs din cota de 140 de urşi.
”Cereri au început să vină - cereri care se fac în baza procedurii inclusă în ordin, adică toţi factorii decidenţi de la nivel local transmit toate datele la Direcţia de Biodiversitate, care emite ordin pentru intervenţi. Din cota de intervenţie de 140, dar nu e dat niciun singur cap care să poată să fie capturat”, a conchis Graţiela Gavrilescu.
La începutul lunii august, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, declara că va fi emis un ordin de ministru privind cota de intervenţie pe carnivorele mari, pentru 140 de urşi care vor fi recoltaţi sau relocaţi. În conformitate cu prevederile acestui ordin, cota de intervenţie pe carnivore mari până la finele anului 2017 va fi de 140 de exemplare, iar pentru anul următor va trebuie aprobată o nouă cotă.
Aproximativ 500 de persoane din judeţele Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş, între care primari, dar şi preşedinţii consiliilor judeţene, s-au adunat în 15 iulie, în faţa sediului Ministerului Mediului, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei provocate de suprapopularea urşilor în aceste judeţe. Protestatarii, cu tobe şi trompete, au atras atenţia că sunt puse în pericol vieţile oamenilor.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu