>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Lia Olguţa Vasilescu: Contribuţiile la Pilonul II de pensii nu se reduc. Până la urmă, este al statului, chiar dacă are management privat/ Tăriceanu: Se poate opta şi pentru pilonul III


Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, vineri, la finalul unei conferinţe organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene, că nu se pune problema desfiinţării Pilonului II de pensii şi că nu se reduc contribuţiile la Pilonul II.

Întrebată dacă Guvernul va renunţa la Pilonul II de pensii, ministrul Muncii a răspuns că nu se intenţionează acest lucru.
„Nu există aşa ceva. Până la urmă, Pilonul II este al statului, chiar dacă are management privat. Cum să renunţăm? E o legislaţie. Sunt foarte mulţi români care aparţin de acest pilon de pensii. Nu se pune problema să îl desfiinţăm”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.
Procentul de plată către Pilonul 2 de pensii va fi redus de la 5,1 la 3,7%, fără a fi afectată valoare nominală din prezent, a anunţat ministrul Muncii la începutul şedinţei de Guvern de joi, precizând că suma care este achitată azi către administratorii Pilonului 2 va fi cel puţin aceeaşi la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului brut cu 20%.„Acel procent a fost pus într-o perioadă în care Pilonul II avea nevoie de resurse. Acum, după atâţia ani, nu cred că mai este cazul să urcăm procentul în fiecare an”, a explicat ministrul la finalul conferinţei organizată vineri.
Întrebată dacă procentul la pilonul II de pensii va scădea pe măsură ce va creşte salariul minim, Vasilescu a răspuns: „Nu neapărat, dar anul acesta a fost vorba de întoarcerea sarcinii fiscale”.
„Contribuţiile la Pilonul II nu se reduc. Anul acesta sunt şapte miliarde care se livrează Pilonului II de pensii. Anul viitor vor fi tot şapte miliarde. Având în vedere că va creşte baza de impozitare şi că salariul pe brut creşte cu 20%, era normal ca acest procent să scadă, dar în valoare nominală este aceeaşi sumă şi anul viitor, ca anul acesta. România va rămâne în continuare pe cei trei Piloni de pensii”, a adăugat Vasilescu.
Tăriceanu, despre scăderea contribuţiei la Pilonul II: Se poate opta şi pentru Pilonul III
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, referindu-se la decizia Guvernului de a reduce contribuţia la Pilonul II de pensii, că suma de bani la momentul pensiei depinde de performanţa fiecărei societăţi, dar pentru o siguranţă mai mare se poate opta şi pentru Pilonul III.

Solicitat să comenteze scăderea procentului de contribuţie la Pilonul II de pensii, Tăriceanu a spus: „Dacă suma netă care se varsă la Pilonul II de pensii rămâne aceeaşi, cred că nu mai reprezintă o problemă care este procentajul. Având în vedere că raportarea procentului se face la o bază mult mai mare, suma pe care cei care contribuie la Pilon (o au, n.r.) va rămâne aceeaşi”.
Întrebat dacă acest lucru înseamnă că oamenii vor primi aceiaşi bani la pensie şi că nu se schimbă nimic, doar modul de calcul, liderul ALDE a răspuns: „Depinde foarte mult de performanţa pe care fiecare societate care administrează Pilonul II de pensii o va avea”.
„Şi trebuie să vă mai spun încă un lucru: mai există o posibilitate la care unii contribuabili, unii salariaţi au recurs, este vorba de Pilonul III de pensie care este unul optativ. Deci cine doreşte să aibă o siguranţă şi mai mare poate să utilizeze şi Pilonul III de pensii”, a adăugat Tăriceanu.
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, joi, referindu-se la decizia Guvernului de a reduce contribuţia la Pilonul II de pensii, că românii vor trebui să aleagă, în baza unei bune informări prealabile, dacă vor opta pentru Pilonul I sau pentru Pilonul II.
Guvernul nu va majora pensia minimă garantată la 640 de lei de la 1 ianuarie 2018, ci de la 1 iulie 2018, iar procentul de plată către Pilonul 2 de pensii va fi redus de la 5,1 la 3,7%, dar fără a fi afectată valoarea nominală din prezent, a anunţat, joi, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu