>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

MINERII prinşi în mina Lupeni. Echipele de salvare au reuşit să ajungă la al doilea miner blocat. Ministrul Energiei: Primul miner salvat este conştient/ UPDATE: Unul dintre mineri este fotbalistul Raul Cişmaşiu | FOTO


Trei mineri au fost prinşi sub pământ, după ce o galerie din mina Lupeni s-a surpat, alţi opt angajaţi reuşind să iasă la timp. Accidentul a avut loc joi după-amiaza, iar potrivit primelor informaţii surparea s-a produs pe o lungime de 10 metri. Premierul Tudose şi prefectul de Hunedoara au anunţat că minerii sunt în viaţă şi li se aud vocile. În zonă au fost trimise şi două elicoptere SMURD, iar mai mulţi salvatori minieri intervin pentru scoaterea victimelor de sub pământ.

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO 
UPDATE 23.12 Lupeni: Echipele de intervenţie au reuşit să ajungă la al doilea miner blocat şi se comunică cu el
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a afirmat, joi seara, că va începe urcarea la suprafaţă a primului miner blocat în subteran, care a fost găsit de echipa de salvare. De asemenea, salvatorii au ajuns, după 11 ore, foarte aproape şi de cel de-al doilea miner, care este conştient.Ministrul Toma Petcu a spus că se poartă un dialog cu cel de-al doilea miner prins în subteran, acesta fiind conştient.
„Foarte repede vom reuşi să începem urcarea la suprafaţă a primului miner pe care l-am găsit. Colegii noştri au ajuns foarte aproape şi de cel de-al doilea miner, comunică cu el, au un dialog. Asta ne spune foarte clar că este bine, sănătos. Sperăm ca foarte curând să ajungem să începem şi deblocarea celui de-al doilea miner şi, bineînţeles, în paralel avem procedura de căutare şi pentru minerul al treilea”, a spus ministrul Petcu.
UPDATE 23.00 Unul dintre minerii prinşi în Mina Lupeni în urma accidentului de azi este fotbalistul Raul Cişmaşiu
ProSport a aflat că unul dintre mineri este fostul fundaş de la Jiul Petroşani, Minerul Lupeni şi CS Vulcan, Raul Cismaşiu. În vârstă de 39 de ani, Cismaşiu e legitimat în prezent la Hercules Lupeni, formaţie care evoluează în Liga a IV-a Hunedoara. În urmă cu 13 ani, Cismaşiu evolua în eşalonul secund cu gruparea Minerul Lupeni. "E un fundaş puternic şi şi-a dorit toată viaţa să ajungă în Liga 1. E un caracter tare şi va rezista. Şi-a întreţinut pasiunea până aproape de 40 de ani şi, ca mulţi din aceste locuri, a ales să muncească în mină", spune pentru ProSport un fost coleg care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
 
UPDATE 22.43 Toma Petcu, la Lupeni: Echipa de salvare a ajuns la primul miner, care este conştient, cooperant
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, joi seara, la Lupeni, că echipa de salvare a reuşit să ajungă la unul dintre minerii blocaţi în subteran, iar acesta este conştient şi cooperant, transmite corespondentul MEDIAFAX. 
Toma Petcu a făcut noi declaraţii de presă de la mina Lupeni, unde se desfăşoară o amplă intervenţie de salvare a trei mineri blocaţi în subteran, după ce o galerie s-a surpat. Ministrul Energiei a precizat că echipa de salvare a ajuns la unul dintre minerii blocaţi.
"A ajuns echipa de salvare la primul coleg din subteran, care era cel mai aproape, şi o mare parte a corpului prinsă sub dărămături a fost eliberată, mai are doar pe partea stângă ceva de eliberat. Este conştient, este cooperant. Procedura de desprindere, de scoatere de sub dărămături este una foarte greoaie şi care se desfăşoară foarte încet pentru că nu dorim să creăm probleme suplimentare faţă de cele care sunt deja create de loviturile pe care le-a primit în momentul prăbuşirii", a declarat Toma Petcu.
Potrivit ministrului Energiei, minerul va fi scos din subteran printr-o cale de evacuare din zona de sud a puţului.
"Estimăm undeva la 40 de minute timpii de evacuare. Un rezultat medical mult mai complet o să avem atunci când îl scoatem la suprafaţă. Medicii noştri specialişti care sunt la ambulanţă aşteaptă să-l preia. Tot medicii vor decide, în funcţie de rănile care le vor găsi în controlul medical, unde va fi deplasat, la un spital în zonă sau la un spital mult mai mare", explicat ministrul Energiei.
Toma Petcu spune că urmează să ajungă la mina Lupeni şi un elicopter cu termoviziune pe timp de noapte, care va fi pregătit să-i transporte pe mineri. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi doi mineri prinşi sub dărâmături, ministrul Energiei a precizat că echipele de salvare continuă căutările.
"Am avansat şi ne ducem şi spre ceilalţi doi mineri, avansarea este mult mai uşoară. Evoluţia e în continuare de căutare permanentă fără niciun fel de opriri. Sperăm ca într-un timp scurt minerul să fie scos la suprafaţă în condiţii bune. De scoatere se ocupă doar două persoane, celelalte echipe, pe laterale, în continuare au activitate de căutare. Pe partea cealaltă avem echipa din cinci mineri care caută şi ei. Obiectivul nostru este să-i scoatem pe toţi trei în timp util, astfel încât să nu fie probleme. Primul miner a spus că ceilalţi doi erau undeva în jurul lui la momentul prăbuşirii, dar nu ştia să spună exact, să dea detalii, probabil şi din cauza contuziilor şi a loviturilor nu poate fi foarte coerent", a explicat Toma Petcu.
Ministrul Energiei a mai precizat că în subteran se respiră fără niciun fel de probleme.
UPDATE 20.42 Ministrul Energiei, la Mina Lupeni: Echipele de salvare sunt foarte aproape să ajungă la un miner
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, joi, la mina Lupeni, că echipele de salvare sunt aproape de a ajunge la unul dintre minerii blocaţi în subteran şi că nu ştie dacă toate cele trei persoane sunt în viaţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ministrul Energiei a declarat, joi, la Lupeni, că echipele de salvare aud voci din subteran şi că sunt foarte aproape să ajungă la unul dintre minerii blocaţi.
"Vă asigur că o să stau aici până când operaţiunea de salvare se încheie. Echipele de salvare aud vocile minerilor, nu putem identifica cine sunt, comunică prin lovituri în metale şi strigăte mai puternice. Prima echipă de salvare, care a fost scoasă la ora 18.00 şi înlocuită cu alta, ne-a comunicat că este foarte aproape de a ajunge la un miner", a afirmat Toma Petcu.
Ministrul Energiei a mai precizat că intervenţia de salvare a minerilor este foarte dificilă, iar echipele reuşesc să înainteze cu un ritm de aproximativ un metru pe oră.
"Am decis să intervenim prin cele două capete de surpare, avem o suprafaţă de 16 metri pe care trebuie să intervenim, cu două echipe din două direcţii şi am convenit să schimbăm echipele la şase ore, nu la opt ore. Din evaluările noastre, sperăm ca foarte repede aceşti oameni scoşi la suprafaţă", a explicat ministrul Energiei.
Toma Petcu a mai spus că galeriile sunt ventilate, astfel că minerii blocaţi au aer, iar acest lucru ajută şi echipele de salvare.
"Galeriile sunt ventilate, există aer, minerii prinşi pot respira şi acest lucru ajută şi echipele de intervenţie, pentru că pot interveni fără să aibă aparate de respirat care să îngreuneze această intervenţie. Este un telefon în mină la 30 de metri de locul intervenţiei şi comunicăm în permanenţă cu salvatorii", a precizat ministrul Energiei.
Toma Petcu spune că este important ca ritmul de muncă să fie "foarte puternic".
Întrebat de către jurnalişti dacă cei trei mineri sunt în viaţă, ministrul Energiei a afirmat că "este greu de estimat, se aud voci, dar poate fi vocea unei persoane, a două sau trei. Noi ne dorim să fie toţi în viaţă".
 
UPDATE 18.40 Unul dintre minerii care au reuşit să se salveze din Mina Lupeni a fost dus la spital
Unul dintre cei opt mineri care au reuşit să se salveze în urma surpării unei galerii de la Mina Lupeni a fost transportat la spital din cauza traumatismelor suferite. Starea sa este stabilă, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii unităţii medicale.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, cei trei mineri sunt blocaţi la peste 400 de metri sub pământ. În momentul surpării pământului, aceştia se aflau în abatajul cu o lăţime de aproximativ patru metri şi o înălţime de doi metri.
"Opt mineri au părăsit zona periculoasă, şapte dintre ei fiind implicaţi în derularea operaţiunilor de suport tehnic. Trei mineri, cu vârste între 39 şi 43 de ani, au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri. În cel mai scurt timp, s-au alertat salvatorii minieri ai Exploatării Miniere Lupeni şi Salvamin Petroşani, două echipe alcătuite din 14 salvatori fiind implicate în operaţiunile de salvare. Aceaste echipe sunt singurele acreditate să pătrundă în subsol, procedurile de intervenţie fiind diferite de cele de la suprafaţă", comunică ISU Hunedoara.
Potrivit ISU, unul dintre cei opt mineri care au reuşit să se salveze prezenta traumatisme toracice, motiv pentru care a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului din Petroşani cu o ambulanţă.
Medicul de gardă de la UPU Petroşani a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că minerul va fi externat, pentru că "starea lui de sănătate este bună".
ISU Hunedoara mai comunică faptul că a fost trimisă la mina Lupeni o ambulanţă de terapie intensivă şi o autospecială de transport victime multiple. În plus, un elicopter SMURD a aterizat la Spitalul din Petroşani, fiind pregătit să preia răniţii care necesită transportul de urgenţă spre alte clinici de specialitate.
"Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara s-a autosesizat în acest caz. O echipă condusă de inspectorul şef s-a deplasat la sediul minei, iar unul dintre inspectorii de protecţia muncii, inginer minier, a coborât în subteran alături de salvatori pentru a demara verificările", transmite ISU Hunedoara. 
UPDATE 17.48 Echipa de salvare a reuşit să comunice cu minerii prinşi în subteran la Lupeni
Cei trei mineri prinşi în subteran la mina de la Lupeni au reuşit să comunice cu echipa de salvare, au declarat pentru Mediafax surse implicate în operaţiunile de salvare.
Operaţiunile de salvare continuă la ora transmiterii acestei ştiri, reuşindu-se comunicarea cu cei trei mineri.
Între timp, a ajuns la faţa locului şi a doua echipă de salvare şi un elicopter de la Arad cu aparatură medicală.
Trei mineri sunt prinşi sub pământ, joi, după ce o galerie din mina Lupeni s-a surpat, mai mulţi angajaţi reuşind să iasă la timp. Premierul Tudose i-a cerut ministrului Energiei, Toma Petcu, să se deplaseze de urgenţă la Lupeni, fiind aşteptat ca Petcu să ajungă la faţa locului în cursul după-amiezii de joi.
UPDATE 17.30 Tudose, despre minerii prinşi în subteran la Lupeni: Se aud semne de viaţă şi li se pompează aer
Premierul Mihai Tudose a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de joi, că minerii prinşi sub pământ în mina de la Lupeni au dat seme de viaţă, iar acum echipa de intervenţie pompează aer în mină.

”Înţeleg că prin eforturile salvatorilor minieri, asistaţi de colegii de la ISU, s-a pompat aer şi se aud semne de viaţă din mină. Înţeleg că sunt pe la 500 de metri adâncime blocaţi”, a spus Mihai Tudose.
”Suntem alături de familii şi depunem toate eforturile omeneşti şi tehnice posibile să-i recuperăm în viaţă”, a adăugat prim-ministrul.
UPDATE 17.25Procurorii au deschis dosar penal 
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani s-a constituit, joi, un dosar având ca obiect accidentul produs într-una din galeriile Exploatării Miniere Lupeni, fiind surprinşi în subteran trei mineri, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).
La faţa locului s-a deplasat o echipă de poliţişti, reprezentanţi ai ITM şi salvatori precum şi un procuror de la unitatea de parchet unde s-a înregistrat dosarul, echipa de anchetatori fiind sub coordonarea unui procuror de la PCA Alba”, precizează sursa citată.
UPDATE 16.40 Prefect Hunedoara: Se aud voci din galeria prăbuşită la Lupeni
Fabius Szekely, prefectul judeţului Hunedoara, a declarat pentru MEDIAFAX, că se aud voci de sub malul prăbuşit de pământ la Lupeni, salvatorii minieri acţionând pentru a scoate cele trei victime din mină.

"Noi suntem pregătiţi afară, avem şi două elicoptere, salvatorii se apropie de zona respectivă, se aud voci din interior, sperăm din tot sufletul ca cei trei să fie în viaţă", a declarat joi, pentru MEDIAFAX, Fabius Szekely, prefectul judeţului Hunedoara.
Acesta a declarat pentru Mediafax că surparea de la mina Lupeni s-a produs pe o lungime de 10 metri, iar în momentul de faţă nu se ştie cu exactitate dacă cei trei mineri au fost prinşi sub pământ sau au rămas blocaţi în galerie înainte de malul surpat.
Acesta a precizat că a fost anunţat şi ITM şi că se va face o anchetă privind condiţiile de lucru din mina Lupeni.
"E o surpare de pământ pe o lungime de 10 metri, sunt trei oameni afectaţi, nu ştim dacă sunt prinşi sub pământ sau au rămas în partea dinaintea surpării. Va sosi un elicopter SMURD, sunt două ambulanţe, dintre care una pentru victime multiple. Am convocat grupul de suport tehnic format din reprezentanţi ISU, ITM, toate instituţiile care au relevanţă pe acest subiect", a declarat Fabius Szekely, prefectul judeţului Hunedoara.
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat pentru Mediafax că salvatorii fac eforturi să ajungă la victime, precizând că, se pare, se aud vocile persoanelor surprinse de malul de pământ.
„Se intervine în subteran de către o echipă de salvatori. A fost mobilizat un elicopter SMURD de la Arad şi un elicopter care poate transporta victime multiple, de la Bucureşti. Din Deva au fost trimise mai multe ambulanţe şi maşini de terapie intensivă”, a spus Arafat.
Din informaţiile pe care le are până la acest moment, şeful DSU susţine că trei persoane sunt prinse sub pământ.
Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, la faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje, însă operaţiunea de salvare în subteran este făcută de salvatorii minieri de la Compania Naţională a Huilei din Petroşani, specializaţi în astfel de intervenţii.
Premierul Mihai Tudose i-a solicitat joi ministrului Energiei, Toma Petcu, să meargă la Hunedoara.
"Se efectuau lucrări de montare a unor stâlpi de susţinere într-o zonă de minerit. În timpul acestor lucrări s-a produs o prăbuşire. În urma prăbuşirii, opt din cei 11 mineri au reuşit să iasă la suprafaţă, trei dintre ei sunt în continuare acolo. Nu ştim care este situaţia. Am convocat de urgenţă echipa de intervenţie şi de salvare. Ea a fost constituită şi a intrat în mină. Căutările sunt în plin proces şi aşteptăm şi suntem încrezători că vor avea rezultate deosebite”, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Energiei, Toma Petcu.
El a mai spus că, în urma solicitării premierului Mihai Tudose, va pleca de urgenţă la Lupeni în cursul zilei de joi, la bordul unui elicopter pus la dispoziţie de MAI.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu