>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Ministrul Justiţiei critică decizia CSM privind detaşările magistraţilor: Are germenele unui conflict juridic de natură constituţională


Ministrul Justiţiei a criticat, luni, CSM, fiind nemulţumit de respingerea cererii sale de amânare a discuţiilor privind încetarea detaşării magistraţilor de la Consiliu, precizând că hotărârea adoptată de plen are "germenul unui conflict juridic de natură constituţională"

"CSM a ajuns să dea o hotărâre prin care să interpreteze o lege cu privire la durata detaşărilor. Legea spune şase ani. Este absolut nefirească această hotărâre şi are - şi n-am să am eu iniţiativa-, cu elementele ei de incompatibilitate pe care le ştim, germenele unui conflict juridic de natură constituţională pentru că aţi dat o interpretare a unei legi în vigoare", a declarat ministrul Justiţiei la Secţia pentru procurori a CSM.
Ministrul le-a reproşat procurorilor din CSM să nu l-au anunţat din timp că audierea Elenei Rădescu a va fi reprogramată.
CSM a decis, în şedinţa de săptămâna trecută, că detaşările magistraţilor în curs sunt legale şi se menţin, însă cele ulterioare hotărârii Consiliului nu pot depăşi, cumulat, şase ani."Detaşările în curs dispuse anterior prezentei hotărâri, sunt legale şi se menţin; (majoritate:10 DA; 6 NU). Detaşările ulterioare datei prezentei hotărâri pot fi dispuse şi prelungite o singură dată, fără ca durata maximă cumulată să depăşească termenul legal de 6 ani; (unanimitate)", sunt deciziile Plenului CSM.
De asemenea, Consiliul a hotărât că "actul administrativ ce a intrat în circuitul civil prin care s-a dispus detaşarea unui magistrat poate fi anulat doar de instanţa de judecată în condiţiile art.1 alin.(6) din Legea nr.554/2004; (unanimitate)"
În legătură cu situaţia magistraţilor detaşaţi ce ocupă o funcţie de conducere în cadrul aparatului propriu al Consiliului, s-a apreciat că "încetarea detaşării unui judecător sau procuror ce ocupă o funcţie de conducere în aparatul propriu al Consiliului poate fi dispusă numai după încetarea mandatului sau a delegării în funcţia de conducere (majoritate:10 DA; 6 NU).
Plenul CSM susţine că "în cazul judecătorilor şi procurorilor detaşaţi în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, încetarea detaşării poate fi dispusă numai la solicitarea preşedintelui Consiliului şi a vicepreşedintelui Consiliului. (majoritate: 9 DA, 6 NU, 1 NUL)".
Deciziile au fost luate după ce judecătorii Gabriela Baltag, Nicoleta Ţînţ, Lia Savonea, Simona Marcu şi Evelina Oprina au solicitat încetarea detaşării la CSM pentru 27 de magistraţi, 15 fiind judecători şi 12 procurori.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu