>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Oare cât îi va trebui Europei de Est să ajungă din urmă Occidentul? Au trecut 27 de ani de la reunificarea Germaniei. PIB per capita în est este la 73% din cel din vest. Salariile sunt cu 30% mai mici


Germania a celebrat ieri 27 de ani de la reunificare. Pentru mulţi est-germani nu a fost nicio sărbă­toare. Estul şi Vestul trăiesc împreună de mai bine de un sfert de secol şi cu toate acestea cele două părţi ale celei mai mari economii europene continuă să fie separate de un zid invizibil, scrie Ziarul Financiar.

Diviziunile încă existente între est şi vest, culturale, sociale şi economice, s-au văzut în rezultatele alegerilor federale de luna trecută, când voturile est-germanilor au adus partidul extremist şi xenofob Alternativa pentru Germania (AfD) pentru prima dată în parlament.
Grav este că Germania continuă să fie divizată chiar şi în mentaliatea generaţiilor mai tinere, născute în ţara reunificată. Tinerii sunt influenţaţi de poveştile părinţilor şi bunicilor, scrie Deutsche Welle. 
În landurile care făceau parte din Germania de Est, AfD a câştigat 20,5% din voturi, plasându-se pe locul doi în alegeri. Spre comparaţie, acest partid a obţinut doar 10,7% dintre voturi în vestul Germaniei.„Este strigător la cer. Aştia nici mă­car nu au emigranţi care să trăiască cu ei acolo“, spune revoltat un pensionar din Berlin. Între 1989 şi 2001, circa 1,2 milioane de persoane au emigrat din estul ţării în vest.
Cel mai mare grup sunt tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. Declinul populaţiei şi lipsa angaja­torilor importanţi au obturat perspectivele economice din unele regiuni din estul Germaniei.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu