>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Preşedintele Republicii Moldova poate fi suspendat pentru refuzul de a numi ministrul Apărării/ RĂSPUNSUL lui Igor Dodon după decizia Curţii Constituţionale


Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, marţi, că refuzul preşedintelui Igor Dodon de a semna decretul de numire a ministrului Apărării este motiv de a fi suspendat temporar din funcţie, relatează site-ul Radio Chişinău.

"În sensul articolului 91 din Constituţie, refuzul Preşedintelui de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţia (atribuţiile) în cauză şi justifică instituirea interimatului funcţiei, care se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligaţii constituţionale a Preşedintelui", potrivit hotărârii Curţii.
În acest context, Curtea a reamintit că, în exercitarea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării, preşedintele interimar exercită aceleaşi atribuţii ca şi preşedintele titular şi va emite decretele refuzate anterior.
În replică la decizia Curţii Constituţionale, preşedintele Igor Dodon a declarat că nu va semna niciun decret cu care nu este de acord."Curtea Constituţională poate interpeta Constituţia, dar categoric nu poate institui noi norme constituţionale, ceea ce a fost astăzi este instituirea unor noi norme constituţionale. O să răspundeţi pentru asta, va veni timpul. Fiecare acţiune a dumnevoastră va fi examinată imediat după următoarele alegeri parlamentare, o să fie altă componenţă a Curţii Constituţionale. Pentru fiecare decizie, fiecare din dumnevoastră o să răspundeţi", a spus Dodon.
Consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschi a precizat că decizia Curţii este pasibilă de un dosar penal, iar preşedinţia nu-i recunoaşte legitimitatea.
"Decizia de astăzi a Curţii este, în opinia mea, una de răspundere penală. Toţi judecătorii Curţii urmează mai devreme sau mai târziu vor urma să răspundă în faţa legii. Pentru o asemenea decizie s-ar putea face şi puşcărie. Decizia de astăzi este o acţiune complexă a uzurpării puterii de stat şi de subminare a instituţiilor statului. Noi nu recunoaştem această hotărâre. Un ministru numit în asemenea fel nu este legal", susţine Lebedinschi.
Guvernul de la Chişinău a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu refuzul preşedintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării. În schimb, Dodon l-a propus pe Victor Gaiciuc pentru această poziţie.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu