>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Recep Tayyip Erdogan lansează critici fără precedent la adresa Statele Unite, pe fondul tensiunilor diplomatice dintre Washington şi Ankara


Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, a lansat, joi, o serie de critici la adresa Statelor Unite, acuzând Washingtonul că îi susţine pe rebelii kurzi din Siria şi că ”adăposteşte un terorist”, relatează CNN.

În cadrul unei întruniri cu guvernatorii regionali ce a avut loc în Ankara, preşedintele turc a afirmat că Statele Unite sacrifică relaţiile de tradiţie cu Turcia.
Declaraţiile lui Erdogan vin în contextul disputei diplomatice dintre Washington şi Ankara, intensificată după ce autorităţile din Turcia au arestat în urmă cu o săptămână un membru al misiunii diplomatice americane din această ţară. Ambele state au luat decizia de a suspenda reciproc serviciile de vize, iar Erdogan a afirmat că nu mai recunoaşte autoritatea ambasadorului american din Turcia, John Bass, pe care îl consideră vinovat de actuala criză.
”Decizia Ambasadei Statelor Unite şi declaraţiile care au urmat nu sunt nici corecte, nici veridice”, a declarat Erdogan.În plus, liderul de la Ankara a precizat că Washingtonul ”oferă armament unei organizaţii teroriste”, făcând referire la gruparea rebelă kurdă YPG, un aliat important al SUA în lupta dusă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.
”Pe de o parte, ei spun că sunt casa democraţiei, iar, pe de altă parte, adăpostesc un terorist”, a adăugat Erdogan, însă nu este clar dacă a făcut referire la clerical Fethullah Gulen.
Arestarea unui angajat al Consulatului american de la Istanbul survine după mai multe luni în care relaţiile între Ankara şi Washington s-au deteriorat puternic. Ancheta deschisă de autorităţile SUA împotriva unui bancher şi fost ministru turc, refuzul Washingtonului de a aproba extrădarea imediată a clericului Fethullah Gulen şi sprijinul american pentru kurzii din Siria se numără printre aspectele care au deteriorat relaţiile dintre cele două state.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu