>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

REFERENDUM în Catalonia: 761 de răniţi în urma CONFRUNTĂRILOR violente între votanţi şi poliţia spaniolă, care a tras cu gloanţe de cauciuc | LIVE VIDEO


Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani au fost chemaţi duminică la vot, într-un referendum pentru independenţa faţă de Spania organizat de autorităţile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională, luând deja măsuri împotriva desfăşurării plebiscitului. La deschiderea secţiilor, oficialii catalani au declarat că oamenii pot vota la orice secţie, nu doar la cea la care sunt arondaţi, iar în faţa unor centre de vot au avut loc violenţe între Poliţia spaniolă şi alegătorii catalani.

UPDATE 21.40: Premierul Mariano Rajoy a susţinut o declaraţie de presă în care a criticat dur atacul populist al separatiştilor, insistând că referendumul a fost ilegal.
„Vreau să afirm, în faţa întregii Spaniei, că marea majoritate a populaţiei din Catalonia nu a vrut să participe ca acest scenariu al secesioniştilor. Marea majoritate a catalanilor au demonstrat că sunt oameni care respectă legea şi au reuşit să reziste atacului celor care au dat dovadă de cele mai grave practici populiste. Toţi spaniolii apreciază asta”, a spus Rajoy.


Secţiile de votare pentru referendumul privind independenţa Cataloniei s-au deschis, oficialii catalani au declarat că oamenii pot vota la orice secţie, nu doar la cea la care sunt arondaţi, iar în faţa unor centre de vot au avut loc îmbrânceli între Poliţia spaniolă şi alegătorii catalani.


În contextul în care Poliţia spaniolă a reuşit să sigileze peste jumătate dintre secţiile de votare, autorităţile catalane au anunţat că oamenii pot vota la orice secţie din regiune, nu doar la secţia la care erau arondaţi, potrivit The Associated Press.
Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al Guvernului regional catalan, a precizat că această decizie va permite tuturor celor 5.3 milioane de catalani cu drept de vot să participe la acest referendum.
Turull a adăugat că oamenii vor putea vota chiar şi cu buletine de vot tipărite de acasă, dacă este nevoie, adăugând că aproximativ 5 milioane de astfel de buletine au fost deja confiscate de Poliţia spaniolă. Purtătorul de cuvânt al Guvernului regional al Cataloniei a mai spus că mai mulţi profesori universitari vor acţiona drept observatori ai procesului electoral.
Mii de ofiţeri ai Poliţiei spaniole au fost dislocaţi în zona Barcelonei, existând şi îmbrânceli între alegătorii nervoşi şi forţele de ordine în apropierea unei secţii de votare din Catalonia, potrivit El Pais. La o secţie de vot din Girona, aflată în nordul regiunii catalane, Poliţia Naţională a intervenit pentru a opri desfăşurarea votului, având loc îmbrânceli cu alegătorii.
Poliţia Naţională a fost trimisă în regiune după ce Poliţia regională nu a închis secţiile de votare, aşa cum prevedea hotărârea Curţii Constituţionale din Spania.
UPDATE ora 10.03: Mii de oameni s-au adunat în faţa secţiilor de votare din Catalonia. Pe reţele de socializare au fost publicate imagini cu busculadele dintre forţele de ordine şi catalanii care vor să voteze. Poliţia confiscă buletine de vot.

Mii de catalani s-au adunat încă de la primele ore ale dimineţii în faţa secţiilor de votare din regiune pentru a vota la referendumul pe tema independenţei, în pofida încercărilor Guvernului de la Madrid de a împiedica desfăşurarea scrutinului, informează BBC News.


Catalanii au început să se adune în faţa centrelor de vot din Barcelona şi din alte oraşe pentru a participa la referendumul pentru autodeterminare, considerat ilegal de autorităţile de la Madrid. Oficialii Guvernului regional catalan au afirmat că buletinele de vot au fost pregătite, estimând o prezenţă la vot ridicată.
De-a lungul nopţii mii de susţinători ai independenţei catalane au ocupat mai multe şcoli, ce găzduiesc secţii de votare, însă Poliţia spaniolă i-a avertizat că vor fi evacuaţi. Organizatorii referendumului le-au cerut catalanilor ”să apere” secţiile de votare, adăugând că trebuie să opună o rezistenţă paşnică.
În unele zone ale regiunii, mai mulţi fermieri şi-au pus tractoarele în faţa uşilor secţiilor de votare, iar porţile unităţilor şcolare au fost luate pentru a îngreuna misiunea Poliţiei spaniole de a sigila centrele de vot.
Sâmbătă, mii de manifestanţi s-au adunat în mai multe oraşe spaniole, inclusiv în Barcelona, scandând în favoarea unităţii Spaniei. Aceştia au fluturat steagurile Spaniei şi au avut bannere pe care scria ”Catalonia e Spania”.
UPDATE ora 9.20: În faţa secţiilor de votare, cozile celor care vor să voteze sunt foarte mari. 


UPDATE ora 8.30: În mai multe secţii au ajuns buletinele de vot, anunţă presa locală.
UPDATE ora 7.30: Mii de oameni aşteaptă în ploaie, în faţa secţiilor de votare din Barcelona.
Police arrived and left again at polling station. Now 1,000 people protecting the polling station. Old, young, men and women. #Catalunya pic.twitter.com/3aBtxd6rR1Grupuri de catalani s-au adunat în afara secţiilor de votare înainte de referendum. Guvernul de la Madrid a promis să oprească votul şi zeci de vehicule de poliţie sunt în operaţine la Barcelona, informează BBC.


UPDATE ora 7.20: În timpul nopţii, mii de susţinători ai referendumului pentru independenţă au ocupat şcolile în care se află secţiile de votare. Potrivit poliţiei, aceştia vor fi evacuaţi.
Organizatorii referendumului au cerut alegătorilor să se întoarcă "să apere" secţiile de votare la ora 05:00 (03:00 GMT) şi să aştepte începerea votării la ora locală 9:00 (10.00 ora României). S-a subliniat că trebuie să fie o rezistenţă paşnică la toate acţiunile poliţiei.
"M-am trezit devreme pentru că ţara mea are nevoie de mine", a declarat unul din susţinătorii independenţei Catalaniei. Eulalia Espinal I Tarro, în vârstă de 65 de ani, face parte din grupurile care s-au adunat în faţa şcolilor din Barcelona. "Nu ştim ce se va întâmpla, dar trebuie să fim aici", a subliniat aceasta
Duminica ar putea fi o "dată importantă pentru democraţie", a declarat vicepreşedintele regional, Oriol Junqueras, pentru TV3, principala televiziune catalană.
"Am depăşit multe obstacole, nu există nimic care săîăpată fi considerat mai presus de asta", a adăugat el. "Dacă nu ne apăram propriile noastre drepturi, atunci cine o va face?"
Buletinele de vot au doar o singură întrebare: "Vrei ca Catalonia să devină un stat independent sub forma unei republici?". Pentru răspuns există varianta: "Da" sau "Nu".
Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populaţia Spaniei locuieşte în Catalonia, iar regiunea ce urmăreşte independenţa produce 19% din PIB-ul spaniol, potrivit BBC.
Regiunea catalană are un grad ridicat de autonomie, însă, conform constituţiei spaniole, nu poate organiza un referendum pentru secesiune. Presiunile pentru un referendum pe tema independenţei au crescut în ultimii ani, ţinând cont de politicile de austeritate ale Madridului, într-un context în care economia spaniolă a avut mult de suferit.
Cei care se opun independenţei susţin că regiunea catalană se bucură deja de o largă autonomie, alături de alte regiuni spaniole precum Ţara Bascilor sau Galicia.
Curtea Constituţională din Spania a declarat deja că este ilegală organizarea unui referendum pentru independenţă în Catalonia.
Guvernul din Madrid a trimis mii de poliţişti în regiune pentru a opri încerările autorităţilor de a organiza acest plebiscit. Sâmbătă, Poliţia spaniolă a sigilat peste 1.300 din cele aproximativ 2.300 de şcoli din Catalonia, în care ar fi trebuit să fie organizate secţii de votare. În plus, forţele Guvernului central au ocupat centrul de telecomunicaţii al Guvernului regional catalan.
Suporterii independenţei Cataloniei au început să ocupe centrele de votare încă de vineri seara, aspect ce ar putea declanşa confruntări cu Poliţia spaniolă, care are ordinul de a închide toate secţiile de votare din Catalonia.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu