>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Secretarul american al Apărării: Coreea de Nord îşi construişte un arsenal nuclear pentru a recurge la ameninţări


Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat, vineri, că regimul de la Phenian şi-a construit un arsenal nuclear pentru a putea ameninţa alte state, adăugând că Administraţia de la Washington îţi menţine obiectivul de a determina Coreea de Nord să accepte dezarmarea completă, potrivit AP.

Mattis, care a vizitat zona demilitarizată de desparte Coreea de Nord şi Coreea de Sud, a precizat că Seulul poate conta pe susţinerea Washingtonului, în contextul în care Phenianul reprezintă o ameninţare la adresa ordinii globale, relatează The Associated Press.
”Stăm umăr la umăr cu voi şi cu poporul coreean pentru a răspunde ameninţărilor lansate de regimul Kim Jong-un”, i-a transmis Mattis ministrului sud-coreean al Apărării, Song Young-moo.
”Regimul nord-coreean este represiv şi îşi ţine oamenii în lanţuri, negându-le libertatea, bunăstarea şi demnitatea umană. Phenianul urmăreşte dezvoltarea armelor nucleare pentru a-i putea ameninţa pe alţii cu catastrofe.Coreea de Nord continuă să ameninţe securitatea regională şi globală, în pofida măsurilor luate de Consiliul de Securitate al ONU”, a mai spus secretarul american al Apărării.Oficialul american efectuează o vizită în Coreea de Sud şi a subliniat că Administraţia Donald Trump îşi doreşte o rezolvare diplomatică a crizei. Cu toate acestea, Mattis a precizat că SUA sunt pregătite pentru adoptarea opţiunii militare, dacă regimul de la Phenian continuă să-şi dezvolte capabilităţile balistice şi nucleare.
Sâmbătă, ministrul Apărării de la Seul şi Mattis vor organiza cea de-a 49-a Reuniune Consultativă de Securitate (SCM), discuţiile anuale între liderii Apărării din cele două state. Sesiunea va fi prima în cadrul administraţiilor Moon Jae-In şi Donald Trump. Potrivit unui oficial al ministrului Apărării de la Seul, cei doi înalţi oficiali vor citi o declaraţie comună prin care îndeamnă regimul stalinist să înceteze provocările în regiune.
Pe agenda întrunirii se află şi extinderea "detaşării rotative" a aşa-numitelor resurse strategice americane în Peninsula Coreeană, precum portavioane, bombardiere şi submarine cu energie nucleară, a precizat un oficial al ministerului sud-coreean.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu