>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Video Mini-remanierea, în impas. Premierul Tudose primeşte primul refuz de la Tăriceanu (ALDE): Oricând îmi cere partidul, demisionez. Rovana Plumb, alt ministru de pe listă: Funcţia mi-a fost încredinţată de partid | LIVE TEXT


Conducerea PSD decide, vineri după amiază, în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, care sunt miniştrii care vor fi remaniaţi. Prima lovitură a venit din partea preşedintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care a declarat, joi, înaintea reuniunii PSD, că partidul său nu poate fi de acord cu o eventuală demisie a lui Viorel Ilie din Guvern întrucât acesta a primit deja sprijinul politic al ALDE, iar Senatului a respins cererea DNA care viza urmărirea sa penală. Ulterior, la intrarea la şedinţa CEX al PSD, vicepreşedintele Gabriela Firea l-a criticat dur pe premierul Mihai Tudose, cel care a cerut schimbarea în funcţie a cinci miniştri din guvernul său. La intrarea la şedinţa PSD care ar fi trebui să înceapă la ora 17.00, premierului Tudose a răspuns mai mult sau mai puţin resemnat "Oricând îmi cere partidul, demisionez".
18.06: Laufer, întrebat despre demisie: Dacă CExN va cere acest lucru...
Ministrul pentru Mediul de afaceri, Ilan Laufer, a precizat, joi, înaintea CExN al PSD, că decizia privind remanierea Guvernului aparţine CExN, el arătând că va demisiona dacă acest for îi va solicita.
„O să vedem la CExN”, a spus Laufer înaintea şedinţei, întrebat dacă premierul Mihai Tudose este mulţumit de activitatea sa.Chestionat asupra demisiei, Laufer a spus: „O să vedem la CExN care este decizia. Dacă CExN va cere acest lucru...”.
18.05: Fifor, lui Tudose: Eu nu cred în chestiunea aceasta cu miniştri cu probleme penale
Preşedintele CN al PSD, senatorul Mihai Fifor, a precizat, joi, înaintea CExN al PSD, că nu „crede” în chestiunea cu „miniştri cu probleme penale”, el replicându-i astfel premierului Tudose, care a indicat tocmai astfel de miniştri PSD pentru a fi remaniaţi.
Întrebat dacă împărtăşeşte punctul de vedere al premierului Mihai Tudose potrivit căruia miniştrii cu probleme penale ar trebui să-şi dea demisia, Fifor a răspuns: „Eu nu cred în chestiunea aceasta cu miniştri cu probleme penale”.
„Eu discut despre colegii mei care, atât timp cât în România există prezumţia de nevinovăţie, aceasta trebuie aplicată. Eu aşa ştiu că spune Constituţia: un om până nu are o sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă este un om nevinovat”, a adăugat Fifor.
17.15 Dragnea şi Tudose au venit împreună la şedinţa PSD de la sediul Kiseleff, anterior având o întâlnire la un alt sediu al PSD, cel din Băneasa. 
Liderul PSD Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose au mers împreună la şedinţa Consiliului Naţional Executiv, acolo unde se va discuta situaţia Executivului, după ce premierul a recunoscut că a discutat într-un cerc restrâns despre demisie şi că are în vedere mai multe schimbări în Cabinet.
Întrebat care este situaţia cu Guvernul, Liviu Dragnea a declarat scurt: "Păi am văzut că e 6,1 creştere economică, deci va fi mai mare".
La rând său, chestionat cu privire la o posibilă demisie, Mihai Tudose a spus că stă la dispoziţia partidului.
"Oricând îmi cere partidul demisionez", a precizat Tudose.
17.05 Manda: Nu cred că Tudose va face remanierea în ciuda votului partidului
Senatorul PSD Claudiu Manda a declarat, joi, înaintea CExN a PSD, că în opinia sa premierul Mihai Tudose nu va face o remaniere guvernamentală în ciuda votului partidului.

„Nu cred că premierul Tudose va face remanierea în ciuda votului partidului. Şi premierul a înţeles şi a acceptat că CExN este cel care l-a nominalizat şi pe premier şi pe ceilalţi membri ai Guvernului, motiv pentru care CExN va evalua şi va decide”, a spus Manda.
El a arătat că aşteaptă ca în Comitetul Executiv să fie exprimate punctele de vedere ale premierului şi ale colegilor vizaţi de remaniere.
Întrebat despre nemulţumirile expuse de premier vizavi de relaţia miniştrilor vizaţi de remaniere cu Bruxelles, Manda a spus: „Nu ştiu care sunt, am văzut aceste aspect invocat de premier, rămâne să discutăm”.
Manda a negat că în PSD ar exista o luptă internă între Dragnea şi Tudose.
Comitetul Executiv Naţional al PSD decide, vineri, care sunt miniştrii care vor fi remaniaţi.
17.00 Andronescu, despre situaţia PSD: Era de evitat să ajungem aici; sunt mai multe greşeli făcute
 Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat, joi, înaintea CExN a PSD, că era de evitat să se ajungă în situaţia actuală, în care premierul Mihai Tudose să vorbească despre demisie, ea apreciind că partidul a făcut mai multe greşeli.

„Eu vreau să aflu întâi de ce am ajuns aici şi de ce n-am avut o singură grijă – aceea a guvernării. Şi după aceea, sigur că o să vedem ce e de făcut”, a spus Andronescu.
Întrebată dacă va crea instabilitate o eventuală demisie a lui Tudose şi dacă este de evitat demisia lui, Andronescu a răspuns: „Era de evitat să ajungem aici. Era clar de evitat”.
Chestionată dacă PSD a făcut o greşeală susţinându-l pe Tudose în funcţia de premier, Andronescu a răspuns: „Cred că sunt mai multe greşeli”.
16.35 Rovana Plumb: Voi discuta în forul PSD. Funcţia mi-a fost încredinţată de partid
Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene, al cărei nume se află pe lista miniştrilor remaniabili, a declarat înainte de .şedinţa CEx al PSD, că funcţia pe care o deţine i-a fost încredinţată de partid şi îşi va exprima poziţia în cadrul forului social democraţilor.

"Sunt un om de partid şi partidul înseamnă mult. Funcţia de ministru mi-a fost încredinţată de partid, iar poziţia va fi exprimată în Comitetului Executiv al partidului. Pentru noi este importantă stabilitatea ţării şi punerea în aplicare a programului de guvernare", a declarat Rovana Plumb, înainte de şedinţa PSD în care se va decide ce ministru pleacă din Cabinetul Tudose.
Întrebată dacă a avut probleme în semnarea actelor de către oficialii de la Bruxelles, după începerea anchetei privind Braţul Belina, Plumb a afirmat că: "Nici eu, nici colegii mei nu avem cunoştinţă de aceste lucruri. Toate demersurile la Bruxelles au avut succes. Am avut cu toţii întâlnire cu Comisisa Europeană şi am primit felicitări din partea comisiei pentru paşii pe care i-am făcut".
16.10 Firea, atac la Tudose: Nemulţumirile şi supărările se spun în partid, nu la emisiuni televizate
Vicepreşedintele PSD Gabriela Firea l-a criticat, joi, înainte de CExN al PSD, pe premierul Mihai Tudose, care a anunţat la un post TV că vrea să facă o serie de remanieri, precizând că nemulţumirile şi supărările se spun în partid, nu la emisiuni televizate.

VEZI toată DECLARAŢIA Gabrielei Firea
16.00 Liviu Dragnea şi Mihai Tudose s-au întâlnit în sediul PSD din Băneasa. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi prim-ministrul Mihai Tudose au avut o întrevedere înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, cei doi întâlnindu-se în sediul partidului din Băneasa.
Potrivit unor surse social-democrate, în sediul din Băneasa, au mai trecut şi alţi lideri ai partidului, în afară de premier şi preşedintele Dragnea.
Între timp, membrii Comitetului Executiv Naţional, care se întruneşte de la ora 17, au început să vină la sediul central al PSD, de pe Şoseaua Kiseleff, printre ei fiind Gabriela Firea, Marian Neacşu şi Rovana Plumb.
--------------------
15.50 Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, că partidul nu poate fi de acord cu o eventuală demisie a lui Viorel Ilie din Guvern întrucât acesta a primit deja sprijinul politic al ALDE, iar Senatului a respins cererea DNA care viza urmărirea sa penală.
”Nu putem fi de acord cu vreo propunere de demisie a lui Viorel Ilie pentru că i-am acordat sprijinul politic”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul şedinţei conducerii ALDE, referindu-se la decizia adoptată în urmă cu două săptămâni privind susţinerea în continuare a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, în pofida dosarului deschis de către DNA.
Tăriceanu a apreciat că este justificat argumentul lui Mihai Tudose privind remanierea unor miniştri din considerente de performanţă, dar l-a contestat pe cel privind problemele penale ale unor miniştri. ”Punctul de vedere al ALDE este foarte clar. Am găsit atâtea informaţii şi dovezi legate de abuzuri ale colegilor doamnei Kovesi încât ne întrebăm care este respectul pentru lege al acestei instituţii (...) DNA şi-a pierdut credibilitatea. Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul României cum îi convine”, a declarat Tăriceanu.
El s-a referit şi la faptul invocat de către premierul Tudose, privind temerile oficialilor europeni în cazul miniştrilor care se ocupă de fonduri europene, liderul ALDE precizând că nu este cazul lui Viorel Ilie.
“Cred că şi premierul trebuie să ţină cont de argumentele prezentate. Motivele pentru care doreşte ca cele două doamne (Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh - n.red.) să plece din Guvern, în cazul ministrului Ilie nu se aplică. Mă aştept ca după reuniunea PSD să avem o discutie cu premierul Tudose în care să-i prezint în detaliu concluziile noastre”, a spus Tăriceanu.
(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu