>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Comisia de Apărare din Senat, convocată luni pentru a aviza achiziţia sistemelor de rachete Patriot/ UPDATE Ciolacu: E important ca proiectul de lege să treacă săptămâna asta de Parlament


Comisia pentru Apărare din Senat se reuneşte luni pentru a discuta achiziţia rachetelor Patriot, anunţul fiind făcut după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că proiectul de lege va intra pe ordinea de zi a şedinţei de plen, opoziţia criticând absenţa PSD-ALDE de la lucrările Comisiei.

”Comisia pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională se reuneşte luni, 20 noiembrie, la ora 11,30, în şedinţă extraordinară, pentru dezbaterea Proiectului de lege pentru realizarea «Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol», aferentă programului de înzestrare esenţial «Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)»”, se arată într-un anunţ al Senatului.
USR şi PNL au susţinut, marţi, că PSD şi ALDE încearcă să blocheze în Parlament achiziţia rachetelor Patriot, după ce membrii partidelor de la putere au lipsit de la şedinţa Comisiei de apărare din Senat, pe a cărei ordine de zi se afla proiectul de lege privind achiziţia rachetelor.
În lipsa senatorilor PSD-ALDE, şedinţa nu a avut cvorum, iar legea nu a putut fi dezbătută.Comisia de apărare a Senatului trebuia să dea un raport, marţi, asupra proiectului de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, joi seara, că membrii PSD şi ALDE ai Comisiei senatoriale de apărare care au lipsit de la şedinţa în care urma să se discute legea de achiziţie a rachetelor Patriot pentru că au participat la un alt eveniment.
„În seara asta am dezlegat marea enigmă. Cea mai mare parte a senatorilor din Comisia de Apărare, chiar în acea perioadă, au fost la o activitate, la invitaţia unui şef de instituţie importantă. Luni va fi comisia în Senat, luni după-amiază în plen se va vota, marţi se ajunge la Cameră. Nu o să fie probleme”, a declarat liderul PSD Liviu Dragnea.
Ciolacu: E important ca achiziţia de rachete Patriot să treacă săptămâna asta de Parlament
Vicepremierul Marcel Ciolacu a transmis, pe Facebook, că este important ca proiectul privind achiziţia de rachete Patriot, adoptat de Guvern în şedinţa din 8 noiembrie, să treacă în această săptămână şi de Parlament astfel încât să fie respectat calendarul negociat.

"România trebuie să-şi onoreze angajamentele pe care şi le-a asumat faţă de NATO şi partenerul său strategic, SUA. Achiziţia sistemului de rachete Patriot va întări securitatea ţării noastre şi a flancului sud-estic al NATO. Este important ca proiectul privind achiziţia de rachete Patriot, adoptat de Guvern în şedinţa din 8 noiembrie, să treacă în această săptămână şi de Parlament astfel încât să respectăm calendarul negociat cu partenerii noştri", a scris, luni, pe Facebook, vicepremierul Marcel Ciolacu.
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor Ovidiu Raeţchi (PNL) a adresat un mesaj senatorilor cerându-le să nu blocheze sau să tergiverseze avizarea proiectului de cumpărare a sistemelor de rachete Patriot pentru a apăra “interesele” lui Liviu Dragnea, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafax.
„Mâine, la Senat, trebuie avizat sistemul Patriot”, a afirmat vicepreşedintele (PNL) Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, în mesajul adresat senatorilor din Comisia de Apărare.
„Doresc să vă transmit, stimaţi colegi, că niciun interes personal al domnului Liviu Dragnea nu poate fi mai presus de siguranţa naţională a României şi de credibilitatea ei pe plan internaţional. Orice sugestie, oricât de discretă, privind blocarea sau întârzierea programului de modernizare a Armatei Române, trebuie respinsă ferm şi denunţată public”,adaugă Raeţchi, potrivit sursei citate.
Raeţchi a afirmat că absenţa senatorilor din Comisia de apărare, care venea la numai câteva ore după apariţia "unui dosar extrem de grav" pe numele lui Liviu Dragnea „a ridicat semne legitime de întrebare, vorbindu-se deschis în media despre şantaj”.
Vicepreşedintele Comisie de Apărare din Camera Deputaţilor le-a cerut senatorilor ca „deasupra oricăror indicaţii politice neoficiale”, să adopte unul dintre proiectele de modernizare ale Armatei Române.
Membrii guvernului Tudose au aprobat, în şedinţa din 8 noiembrie, proiectul de lege prin care Armata va achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot cu echipamentele necesare, valoarea contractului fiind de 3,9 miliarde de dolari, fără TVA. Primul sistem va fi cumpărat până la sfârşitul acestui an, fiind deja primită scrisoarea de acceptare de la partea americană, valoarea acestui fiind de 764.780.000 dolari fără TVA.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu