>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Interpretarea dată de ministrul justiţiei, Tudorel Toader, raportului MCV: Pune accentul pe confirmarea rezultatelor. Se adaugă, astfel, cerinţe noi


Raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV pune accentul pe confirmarea rezultatelor, aspect care nu figurează în textul recomandărilor din ianuarie 2017, adăugându-se, aşadar, cerinţe noi, a declarat, miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, despre raportul MCV: Pune accentul pe confirmarea rezultatelor. Se adaugă, astfel, cerinţe noi
Comisia Europeană a publicat, miercuri, Raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
În urma publicării documentului, ministrul Justiţiei a anunţat, într-o declaraţie de presă, că raportul conchide că România îşi poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat al Comisiei, respectiv pe parcusul anului 2018
„Concluzia raportului este pozitivă, în sensul că România îşi poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat. Este un raport de etapă, este un lucru foarte important de etapă, un raport care consemnează progresele de la ultimul raportul din ianuarie 2017. Raportul evidenţiază multe dintre progresele înregistrate de România faţă de momentul ianuarie 2017, fundamentând opinia Comisiei, în sensul îndeplinirii recomandărilor MCV, cu orizont de timp anul 2018. Este şi angajamentul pe care ni l-am asumat, ca, la începtul anului 2019, România să nu se afle sub MCV. Evoluţiile se încadrează în acest anagajement”, a anunţat sursa citată.
Conform ministrul Justiţiei, România a înregistrat progrese la capitolul recomandărilor Comisiei în privinţa sistemului „Prevent” (sistem informatic iniţiat de Agenţia Naţională de Integritate), a codului de conduită pentru parlamentari şi miniştri, a transparenţei Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi referitoare la Agenţia Naţională de Aministreare a Bunurilor Indisponibilizate.
Potrivit celui mai nou raport, privind reforma judiciară şi combaterea corupţiei, în contextul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare (MCV) instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, ţara noastră a "realizat progrese în privinţa unora dintre aceste recomandări; este vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achiziţiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător. Comisia constată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese şi în privinţa altor recomandări, sub rezerva aplicării lor în practică. În acelaşi timp, Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Provocările la adresa independenţei sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare", se arată în raport.
Totodată, comisia nu poate încă să concluzioneze că obiectivele de referinţă ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, "deşi datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu. Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituţiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului şi prin respectarea independenţei sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante şi, prin urmare, să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivele de referinţă ale MCV".
Comisia Europeană anunţă că o nouă evaluare va avea loc la finalul anului 2018.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu