>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Ion Sterian, directorul Transgaz: La iarnă vom IMPORTA o cantitate mai mare de gaze. Stocul de gaze, cel mai mic din ultimii 5 ani


Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat, joi, în Comisia parlamentară de anchetă a activităţii ANRE, că stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii cinci ani, în condiţiile în care consumul de gaze a crescut, afirmând că vom importa o cantitate mai mare gaze.

„La ora actuală, stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, în condiţiile în care consumul de gaze din România a crescut cu 7-8% în ultimul an. Astfel că la iarnă va fi necesar să importăm o cantitate de gaze mai mare decât anul trecut”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.
Ion Sterian a precizat că în perioada octombrie 2016 - martie 2017, România a importat 1,7 miliarde de metri cubi, afirmând că importul va creşte în această iarnă.
„Anul acesta estimăm pentru acest şase luni de iarnă un import de peste 2,2 miliarde de metri cubi. Cantităţile nominalizate pentru furnizori drept cote obligatorii pentru înmagazinare a fost sarcina ANRE”, a spus directorul general.Directorul Transgaz a afirmat că dacă furnizorii nu vor avea suficiente gaze pentru a acoperi livrările către clienţi, aceştia vor fi deconectaţi de la sistemul naţional de gaze.
„Cine nu se încadrează în nominalizări va fi restricţionat, dacă va consuma mai mult decât nominalizează. Dacă toţi consumă din zestrea, din line pack-ul conductei, fără să vină cu cantităţi de gaze care să fie injectate în SNT, pică sistemul naţional de gaze. Gândiţi-vă ce consecinţe ar putea fi pentru sistemul naţional energetic”, a adăugat acesta.
Din cantitatea stocată de 2,2 miliarde de metri cubi, 300-400 milioane de metri cubi sunt „stocuri moarte”, a spus Sterian.
„Ce se extrage nu este o constantă, ci, pe măsură ce se epuizează energia din zăcământ, presiunea scade, iar cantităţile extrase din depozite scad şi ele. La începutul iernii putem extrage din depozite zilnic 27 milioane de metri cubi, dar spre sfârşitul ciclului, adică februarie-martie, cantitatea care poate fi extrasă scade', a precizat directorul Transgaz.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu