>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Preşedintele Belarusului refuză invitaţia Uniunii Europene de a participa la summitul Parteneriatului Estic


Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului a refuzat, marţi, invitaţia UE de a participa la summitul Parteneriatului Estic, fiind prima invitaţie adresată preşedintelui bielorus după ridicarea sancţiunilor impuse acestei ţări, informează site-ul postului France 24.

La acest summit vor participa toţi şefii de stat şi de Guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene, dar şi liderii celor şase ţări din Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina).
Ministerul de Externe de la Minsk a anunţat că Belarusul va fi reprezentat la această reuniune de Vladimir Makei, ministru de Externe, dar şi de alţi diplomaţi.
”Este pentru prima oară când a fost adresată o invitaţie oficială direct preşedintelui Lukaşenko. El nu a fost invitat la summiturile precedente pentru că se afla pe lista de sancţiunilor Uniunii Europene”, a declarat un oficial al UE.Cu toate acetea, Ministerul de Externe de la Minsk a precizat că această invitaţie reflectă progresele înregistrate între Belarus şi UE, după o perioadă lungă de conflicte, însă nu a motivat refuzul lui Lukaşenko de a participa la summitul Parteneriatului Estic.
În 2016, UE a ridicat majoritatea sancţiunilor impuse Belarusului, după ce autorităţile de la Minsk au dispus eliberarea unor oponenţi ai regimului Lukaşenko, moment perceput ca o deschidere din partea preşedintelui Berlarusului, care se află la conducerea ţării din 1994.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu