>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Raport negativ pentru declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare


Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a adoptat, luni, raport suplimentar de respingere pentru propunerea privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România, motivul invocat fiind că există deja Ziua Minorităţilor Naţionale, pe 18 decembrie.


Raportul a fost votat cu cinci voturi pentru respingere, o abţinere şi un vot pentru aprobarea propunerii legislative.
Propunerea urmează să fie votată în şedinţa de plen de luni a Senatului.
”Cu atât mai mult cu cât în această sesiune parlamentară noi am aprobat ca pe data de 18 decembrie să fie ziua tuturor comunităţilor, minorităţilor naţionale, eu zic că trebuie să ne raliem legislaţiei din România şi să dăm act acestei iniaţitive şi acestei propuneri legislative, ca data de 18 decembrie să fie ziua tuturor comunităţilor din România, să nu mai existe ziua tătarilor, ziua minorităţii rome. Nu, o singură zi eu zic că este suficientă. Ca atare, eu ca să nu creăm alte lucruri care nu ar trebui să existe, animozităţi şi aşa mai departe, să lăsăm ziua de 18 decembrie ca zi a tuturor minorităţilor”, a spus senatorul PSD Emanuel Gabriel Botnariu.La rândul său, senatorul UDMR Karoly Zsolt Csaszar a afirmat că, în perioada post-decembristă, de mai mult de 25 de ani, se sărbătoreşte această zi ca fiind o sărbătoare a comunităţii maghiare.
”De-a lungul anilor lideri politici, preşedinţi, miniştri au trimis adrese, salutări la adresa comunităţii maghiare în această zi de 15 martie”, a adăugat senatorul UDMR Karoly Zsolt Csaszar, unul dintre iniţiatori.
El a mai spus că există şi alte comunităţi care au zi de sărbătoare, cum ar fi tătarii şi romii.
”Noi considerăm că prin a adopta această iniţiativă legislativă am intra într-o normalitate. Nu cred că într-un stat care este membru UE ar fi o problemă ca o comunitate să aibă aceleaşi idealuri - libertatea, egalitatea şi fraternitatea - ca şi în ţara în care trăieşte”, a mai spus Csaszar.
El a propus şi un amendament, care la vot a fost respins, potrivit căruia angajatorii puteau acorda zi liberă pe 15 martie.
Şi Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului a Senatului a dat, săpătămâna trecută, raport de respingere pentru această propunere legislativă.
Pe 17 octombrie, plenul Senatului a retrimis la comisiile de specialitate proiectul de lege apartinand UDMR prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor, în pofida solicitării senatorului PMP Traian Băsescu, care a cerut respingerea acestuia, susţinând că este un element de şantaj reciproc între PSD şi UDMR.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu