>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

REFERENDUM în Republica Moldova: Dorin Chirtoacă află astăzi dacă va fi demis sau nu din funcţia de primar al Chişinăului/ Ce se întâmplă dacă va fi revocat


Dorin Chirtoacă află astăzi dacă va fi demis sau nu din funcţia de primar al Chişinăului. Aproximativ 630.000 de alegători sunt aşteptaţi, duminică, la vot pentru a participa la referendum. Cele 312 secţii de votare s-au deschis la ora 07:00 şi se va desfăşura până la ora 21:00.

UPDATE 10:35 - Rata de participare la referendum în primele două ore a fost de 1%, adică aproape 6.300 de alegători.
Potrivit Codului electoral, pentru validarea referendumului va fi necesară prezenţa a cel puţin o treime din numărul de alegători, ceea ce înseamnă aproximativ 210.000. În acelaşi timp, pentru revocarea primarului trebuie să voteze cel puţin tot atâţia alegători câţi au votat pentru numirea sa – adică 163.570.
Dacă primarul va fi revocat din funcţie, vor fi organizate alegeri locale noi, cel mai probabil în primăvara anului viitor.Referendumul pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor, iar alte două importante formaţiuni de stânga, Partidul Comuniştilor şi "Partidul Nostru", s-au alăturat iniţiativei PSRM.
Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a stabilit organizarea, în 19 noiembrie a referendumului privind demiterea sau nu a primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă. 
Referendumul, iniţiat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), este o premieră pentru Republica Moldova. Igor Dodon le-a transmis votanţilor un mesaj prin care îndeamnă participarea la referendum deoarece aceasta este "şansa noastră de a pune capăt haosului şi incertitudinii". 
Pe de altă parte, liberalii, susţinători ai primarului suspendat al Chişinăului, au anunţat că nu vor participa la "plebiscitul anti-Chirtoacă".
Potrivit Unimedia, Cei care se vor prezenta la urne urmează să răspundă cu DA sau NU la întrebarea: "Susţineţi revocarea primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă?"
În urmă cu o săptămână, primarul suspendat al Chişinăului a fost eliberat din arest la domiciliu şi a fost plasat sub control judiciar. 
Dorin Chirtoacă este acuzat de trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, în dosarul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) din Republica Moldova de anchetare a construirii unor parcări cu plată în Chişinău. Potrivit procurorilor primarul Chişinăului i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei moldovene, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor, să semneze contractul pentru construirea parcărilor cu o anumită firmă, fără avizul Consiliului municipal.
Din 26 mai, Chirtoacă a fost plasat în arest la domiciliu, fiind şi suspendat din funcţie în perioada desfăşurării anchetei.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu