>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Acord UE - Marea Britanie | Theresa May: Statutul Irlandei de Nord, garantat. Vom trece la discuţiile privind comerţul cu UE/ Guvernul irlandez este mulţumit de prevederi


Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat, vineri, că "au fost înregistrate progrese suficiente" privind negocierile de Brexit, astfel că discuţiile cu Marea Britanie pot avansa la următoarea fază, relatează site-ul BBC News.

"Aş dori să-i mulţumesc premierului (britanic) pentru hotărârea acesteia. Am înregistrat progresul de care aveam nevoie. Doamna May m-a asigurat că noul text are sprijinul guvernului britanic. Acordul este desigur un compromis, este rezultatul unor discuţii lungi şi intense. Fiecare parte a arătat adaptabilitate şi dorinţă de compromis", a spus Juncker, în cadrul unei conferinţe de presă comune la Bruxelles cu Theresa May.
Prin intermediul unui comunicat, "Comisia Europeană recomandă Consiliului European să concluzioneze că s-au înregistrat progrese suficiente în prima etapă a negocierilor privind Articolului 50 cu Marea Britanie".
La 15 decembrie, Consiliul European trebuie să decidă dacă într-adevăr au fost înregistrate progrese suficiente privind negocierile de Brexit, astfel încât discuţiile cu Marea Britanie să poată avansa la următoarea fază."Comisia este mulţumită că s-au realizat progrese suficiente în fiecare dintre cele trei domenii prioritare: drepturile cetăţenilor, dialogul privind frontiera Irlanda/Irlanda de Nord şi acordul financiar, aşa cum a fost prevăzut în deciziile Consiliului European din 29 aprilie 2017. Negociatorul Comisiei a dat asigurări că alegerile de viaţă ale cetăţenilor UE care trăiesc în Marea Britanie vor fi protejate. Drepturile cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie şi ale cetăţenilor Marii Britanii în UE27 vor rămâne aceleaşi după ce Marea Britanie va părăsi UE. Comisia s-a asigurat, de asemenea, că orice procedură administrativă va fi ieftină şi simplă pentru cetăţenii UE din Marea Britanie. În ceea ce priveşte acordul financiar, Marea Britanie a acceptat că angajamentele luate de către cele 28 de state membre vor fi onorate de UE28, inclusiv de Marea Britanie. În ceea ce priveşte graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, Marea Britanie recunoaşte situaţia unică din Irlanda şi şi-a asumat angajamente semnificative pentru a evita o frontieră dură", se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.
Premierul britanic Theresa May a anunţat, vineri, că Londra şi Bruxellesul au convenit asupra garantării drepturilor cetăţenilor din UE şi din Marea Britanie, iar frontiera irlandeză nu va fi una dură, astfel că discuţiile pot avansa la relaţiile comerciale post-Brexit, relatează The Guardian.

"Acordul de astăzi reprezintă o îmbunătăţire semnificativă a textului de luni şi le mulţumesc echipelor de negociere, conduse de David Davis şi Michel Barnier, pentru eforturile depuse. Am ajuns la acest punct datorită unor compromisuri de ambele părţi şi cred că raportul comun asigură interesele Marii Britanii. Salut perspectiva de a avansa la următoarea fază, pentru a discuta despre comerţ şi securitate ... despre relaţiile viitoare ambiţioase care să fie în interesul tuturor. Am spus în repetate rânduri că vrem să construim un parteneriat profund şi special cu UE, pe măsură ce implementăm decizia poporului britanic de a părăsi UE la sfârşitul lunii martie 2019. În acest fel, vom garanta claritate şi certitudine pentru companiile din UE şi Marea Britanie şi pentru toate sistemele noastre cruciale. Milioane de locuri de muncă depind relaţiile comerciale viitoare pe care le vom stabili şi sunt optimistă în vederea discuţiilor ulterioare", a spus May, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Premierul britanic a subliniat că ţara sa a îndeplinit toate condiţiile de bază impuse de Bruxelles, aşteptând acum aprobarea din partea Consiliului European, la summitul din 14-15 decembrie, pentru avansarea discuţiilor la faza a doua.
"Acordul pe care l-am încheiat va garanta drepturile a peste trei milioane de cetăţeni europeni care locuiesc în Marea Britanie şi a aproximativ un milion de cetăţeni britanici care trăiesc în UE. Drepturile cetăţenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie vor fi prevăzute în legislaţia britanică şi vor fi puse în aplicare de instanţe britanice. Cetăţenii vor putea să trăiască la fel ca înainte de Brexit. Am spus foarte clar la Florenţa că suntem o ţară care îşi onorează obligaţiile. În urma unor discuţii dificile, am ajuns acum la un acord care este corect pentru contribuabilul britanic; asta înseamnă că vom putea să investim mai mult în priorităţile din ţară, precum şcolile, locuinţele şi sistemul naţional de sănătate. În Irlanda de Nord, vom garanta că nu va exista o frontieră dură şi vom respecta Acordul de la Belfast. În acest mod, vom continua să conservăm integritatea constituţională şi economică a Marii Britanii. Pentru a sublinia importanţa acestor principii, le voi prezenta astăzi abordarea noastră cetăţenilor din Irlanda de Nord", a mai anunţat Theresa May.
Guvernul irlandez este mulţumit de prevederile acordului UE-Marea Britanie privind frontiera
Vicepremierul şi ministrul de Externe al Irlandei, Simon Coveney, a declarat vineri că guvernul său este mulţumit de asigurările pe care le-a obţinut cu privire la evitarea unei frontiere dure între Irlanda şi Irlanda de Nord, după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează Reuters.

"Avem un deznodământ bun, a fost o negociere dificilă, sper că ambele părţi sunt mulţumite cu ce au obţinut. Noi am obţinut astăzi ceva important - avem o garanţie fermă că, în niciun caz, nu vom vedea reapariţia unei frontiere dure. Nu există niciun scenariu care să ducă la noi puncte de control la frontieră. Irlanda susţine trecerea negocierilor de Brexit către faza a doua, acum că am primit asigurări pentru toţi cei aflaţi pe insula Irlandei. Acordul protejează pe deplin procesul de pace şi economia Irlandei. Înţelegerea stabileşte nişte termeni în ceea ce priveşte condiţiile care trebuie îndeplinite, deci este evident că Irlanda are un interes enorm în negocierile din faza a doua. Înseamnă că orice acord încheiat trebuie să fie mai bun decât poziţia iniţială, altfel nu vom fi de acord", a spus Coveney.
Potrivit textului convenit vineri de Comisia Europeană şi de guvernul Theresa May, va exista o aliniere deplină între Irlanda de Nord şi UE privind normele care "sprijină cooperarea nord-sud".
"Marea Britanie îşi menţine angajamentul de a proteja cooperarea nord-sud şi garanţia sa de a evita o frontieră dură. Orice acorduri ulterioare trebuie să fie compatibile cu aceste cerinţe generale. Intenţia Marii Britanii este de a atinge aceste obiective prin relaţia generală UE-Marea Britanie. În cazul în care acest lucru nu este posibil, Marea Britanie va propune soluţii specifice pentru a aborda circumstanţele unice ale insulei Irlanda. În absenţa unor soluţii convenite, Marea Britanie va menţine pe deplin alinierea la acele reguli ale Pieţei Interne şi ale Uniunii Vamale, care vor sprijini cooperarea nord-sud, economia insulei şi protejarea Acordului din 1998 (de la Belfast)", se arată în documentul comun publicat de Bruxelles.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu