>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Al doilea proiect care modifică legile Justiţiei, cel legat de organizarea judiciară, a trecut de Parlament: Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie primeşte competenţe pentru orice infracţiuni săvârşite de magistraţi


Senatul a votat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, una dintre prevederi fiind legată de secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie care primeşte competenţe pentru orice infracţiuni săvârşite de magistraţi.

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, cu 80 de voturi pentru şi 28 de voturi împotrivă, proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.
Proiectul a fost adoptat în forma Comisiei speciale care a dat raport pe legile Justiţiei, în timp ce senatorul Şerban Nicolae nu şi-a susţinut în plen amendamentele respinse de către Comisie.
Potrivit unui amendament adoptat marţi, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie primeşte competenţă privind orice infracţiuni săvârşite de magistraţi. Mai mult, parlamentarii au conferit competenţă acestei Secţii speciale şi în cazul în care în speţele pe care le cercetează sunt implicate şi alte persoane decât magistraţii.Textul amendamentului adoptat este următorul: „În cadrul PÎCCJ se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai CSM”.
În forma adoptată la Camera Deputaţilor se prevedea că: „În cadrul PÎCCJ se înființează şi funcționează Secția de Investigare a unor Infracțiuni din Justiție care are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile de corupție și a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal și de Legea nr. 78/2000, infracțiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum și a infracțiunilor contra înfăptuirii justiției săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum și de judecătorii și procurorii militari”.
Cercetarea poate fi extinsă şi asupra altor persoane, dacă acestea apar în dosarele magistraţilor: „Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături de persoanele prevăzute la alineatul 1) sunt cercetate şi alte persoane”.
Potrivit unui alt amendament adoptat de Comisie, Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie va fi condusă de un procuror şef, numit de plenul CSM, în urma unui concurs pe baza unui proiect depus.
Revocarea procurorului şef al secţiei se va face tot de către plenul CSM în cazul în care se stabileşte că acesta nu îşi îndeplineşte atribuţiile. Numirea se poate face pe o perioadă de 3 ani cu posibilitatea de reînvestire o singură data.
Adjunctul secţiei este numit în funcţia în aceleaşi condiţii ca şi procurorul şef. „Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie funcţionează cu un număr maxim de 25 de posturi, din care 10 posturi de procuror şi 15 posturi de personal auxiliar de specialitate şi persoanl economic şi administrativ. Numărul maxim de posturi poate fi modificat prin HG”.
Cât priveşte atribuţiile acestei noi structuri, acestea sunt:
- Efectuarea urmăririi penale, în condiţiile prevăzute de Codul de procedură penală
- Sesizarea instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege
- Participarea la şedinţele de judecată în cauzele de competenţa secţiei
Raportul anual al structurii este prezentat în faţa Consiliului Superior al Magistraturii.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu