>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

China susţine că o dronă indiană i-a invadat spaţiul aerian. Incidentul ar putea provoca tensiuni suplimentare între cele două ţări


O dronă a Indiei a "invadat spaţiul aerian al Chinei şi s-a prăbuşit" pe teritoriul acestei ţări, a anunţat joi armata chineză, un incident care ar putea provoca tensiuni suplimentare de-a lungul graniţei dintre cele două ţări, relatează site-ul BBC News.

"Această acţiune din partea Indiei a încălcat suveranitatea teritorială a Chinei. Ne exprimăm nemulţumirea şi opoziţia puternică. Forţele de apărare a frontierei Chinei au avut o atitudine profesionistă şi responsabilă în efectuarea unei inspecţii a dispozitivului. Ne vom îndeplini misiunea de a apăra cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţională a Chinei", a declarat Zhang Shuili, un înalt oficial militar chinez, potrivit unui comunicat al ministerului Apărării de la Beijing.
Potrivit armatei chineze, incidentul a avut loc "acum câteva zile", fără a fi oferite detalii suplimentare sau o locaţie exactă.
Relaţiile dintre cele două ţări s-au înrăutăţit în această vară, când a izbucnit o dispută asupra unui platou himalayan. India a anunţat că se opune unei încercări chineze de a extinde un drum pe platoul Doklam/Donglang, la graniţa dintre China, India şi Bhutan.
China şi Bhutan au revendicări concurente pe acest platou, iar India susţine cererile Bhutanului. După trei săptămâni de escaladare a tensiunilor, disputa s-a încheiat în luna august, când ambele ţări şi-au retras trupele din zonă.
India şi China s-au confruntat militar în privinţa graniţei în 1962, iar neînţelegerile au rămas în mai multe domenii, provocând o creştere periodică a tensiunilor. În noiembrie 2017, China a criticat vizita preşedintelui indian Ram Nath Kovind în statul Arunachal Pradesh, revendicat de către China.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu