>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR): "China este acum în interiorul Europei"/ Beijingul intensifică relaţiile cu ţările central şi est-europene


China a devenit, în ultimii ani, din ce în ce mai "prezentă" şi "influentă" în spaţiul Uniunii Europene, intensificând relaţiile în principal cu ţări central şi est-europene, concentrându-se pe atingerea intereselor adesea prin ignorarea normelor comunitare, relevă un raport al Institutului ECFR.

"Începând din anul 2009, când a fost elaborat primul raport de evaluare, China a devenit din ce în ce mai prezentă şi influentă în Europa. Nu mai este vorba doar de surplusul comercial masiv; este vorba şi de investiţii, credite, putere financiară, în cadrul diplomaţiei publice a Chinei. Ceea ce nu s-a schimbat este asimetria pretinsă de China în calitatea de economie în cursul dezvoltării (...). Iar acest lucru explică interesul din ce în ce mai mare pentru reciprocitate din partea europenilor", arată un raport elaborat de Institutul intitulat Consiliul European pentru Relaţii Externe (European Council on Foreign Relations, ECFR).
"China practică o abordare selectivă în relaţiile cu Uniunea Europeană, concentrându-se pe propriile interese directe şi formulând propuneri care frecvent încalcă normele UE. China a intensificat eforturile de consolidare a relaţiilor bilaterale cu statele Uniunii Europene, punând un accent special pe zone aflate la periferia Europei. China organizează propriul summit cu naţiunile central şi est-europene, Reuniunea 16+1, şi a profitat de oportunitatea crizei din zona euro pentru a opera achiziţii masive în sudul Europei. În mod fascinant, ofertele Chinei nu diferă foarte mult de cele adresate ţărilor din Africa şi altor naţiunile aflate în cursul dezvoltării: o serie de proiecte care încurajează competiţia între beneficiari, împrumuturi în condiţii comerciale şi insistenţa puternică privind acorduri şi comunicate identice", subliniază François Godement şi Abigaël Vasselier, coordonatorii raportului Consiliul European pentru Relaţii Externe.
"China este acum în interiorul Europei. Diplomaţia sa de putere moderată se axează pe mesaje repetitive şi pozitive. Unii lideri europeni sunt foarte interesaţi de noile oportunităţi, în timp ce multe companii, grupuri media şi universităţi încearcă să obţină garanţii privind accesul pe piaţa chineză. (...) Uniunea Europeană are experienţa relaţiilor dificile, uneori inexistente. Lipsesc noile acorduri, chiar şi cele în domeniile comerciale şi economice, principalele interese ale Europei. Agenda 2020 pentru cooperarea politică şi în domeniul securităţii cu Beijingul este îndeplinită doar la nivel minimal, domeniile acoperite cel mai slab fiind drepturile omului şi asistenţa umanitară. Aceste deficienţe se explică şi prin comportamentul oportunist al multor, dacă nu al tuturor, statelor membre", subliniază ECFR."Europa începe să adopte o atitudine realistă faţă de China, trecând peste mirajul lichidităţilor acestei ţări. China îşi consolidează economia centralizată, adoptând politici de stat în industrie şi tehnologii, inclusiv în cazul aplicaţiilor de tip militar. Pentru Europa, acest lucru înseamnă achiziţionarea de tehnologii esenţiale şi lansarea unor proiecte de cooperare ştiinţifică simetrice cu obiectivele Chinei pentru anul 2025, precum şi iniţierea unor planuri masive în sensul celei de-a patra revoluţii industriale. Poziţiile politice europene faţă de China au început să includă condiţii pentru deschiderea reciprocă. Comisia Europeană a propus noi instrumente de protecţie comercială şi a extins iniţiativa a trei principale state membre în sensul monitorizării investiţiilor. Nu este vorba de o revenire la protecţionism. Europa vrea mai degrabă interacţiuni decât confruntări, dar trebuie să adopte măsuri pentru o Chină care în prezent nu reacţionează la solicitările europene", observă Consiliul European pentru Relaţii Externe.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu