>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Ieşenii au format cozi imense pentru cele 5.000 de porţii de fasole şi cârnaţi | FOTO


Ieşenii care participă la ceremoniile dedicate Zilei Naţionale formează cozi imense pentru cele 5.000 de porţii de fasole de post şi cârnaţi oferite de autorităţi. Primarul Mihai Chirica i-a criticat dur, în discursul ţinut în faţa participanţilor, pe guvernanţi.

Aproximativ 10.000 de ieşeni au asistat, vineri, la manifestările de Ziua Naţională, municipalitatea pregătind pentru participanţi 5.000 de porţii de fasole de post cu cârnaţi.
Oamenii au sfidat ploaia participând la ceremoniile dedicate Zilei Naţionale, apoi au format cozi imense pentru porţiile de fasole de post şi cârnaţi.
Este prima dată când ceremoniile dedicate Zilei Naţionale au loc în faţa Palatului Culturii şi nu în Piaţa Unirii. Traficul rutier pe străzile din zonă a fost restricţionat pe parcursul manifestărilor, iar traseul mai multor linii de transport local a fost scurtat.
Pe scena amplasată în faţa Palatului Culturii au urcat reprezentanţi ai PSD, ai universităţilor şi elevi olimpici.
Primarul Mihai Chirca s-a lansat, la finalul discursului ţinut în faţa participanţilor, într-o critică dură a celor aflaţi la guvernare. Edilul a spus că în fruntea ţării "nu trebuie să mai există oameni care să schimbe legile peste noapte şi să modifice legile fiscale care să afecteze autorităţile locale”.
”Nu avem nevoie de oameni care să modifice legile noaptea, ci de cei care să dea acele coduri fiscale nouă, autorităţilor locale, şi cetăţenilor acestui stat, de acei oameni care trebuie să pună umărul la demnitatea de a fi români, de acei oameni care trebuie să reprezinte cu cinste în Europa şi peste tot în lume. După 30 de ani de la frumosul moment din 1989, scris înainte tot la Iaşi pe 14 decembrie, suntem puşi în situaţia de a ne întreba care este destinul nostru, cum ne vom regăsi peste 100 de ani, cum va fi România de astăzi atunci, care sunt oamenii care pot să ţie frâiele acestei ţări şi să o ducă până atunci, ce generaţie se va naşte pentru a se jertfi pentru demnitatea acestui stat. Sunt întrebări grele, iar astăzi fără răspuns. Pentru românii care ne reprezintă cu cinste peste tot trebuie să luptăm, să ne jertfim, chiar dacă va trebui să ne dăm ultima suflare atunci când va fi cazul. Pentru ei merită să credem într-o Românie demnă, într-o Românie puternică. Trăiască România, trăiască românii de peste tot în lume, trăiască ieşenii, trăiască Iaşul cel mult iubit!”, a spus Chirica.
IPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a lipsit de la manifestări.
După discursuri, au urmat depunerile de coroane de flori la troiţa din faţa Palatului Culturii.
În cursul serii, va avea loc retragerea cu torţe a militarilor din Garnizoana Iaşi, pe traseul Piaţa Unirii-Palatul Culturii.
Peste şapte mii de ploieşteni au sfidat ploaia şi frigul pentru a participa la manifestările de Ziua Naţională. Mii de oamenii s-au aşezat cu câteva ore înainte de ceremonii la coadă pentru a primi fasole cu cârnaţi
În Ploieşti, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României au început la ora 9.30, lângă statuia lui Mihai Viteazu.
La ceremonii au participat autorităţi locale, judeţene, parlamentari, dar şi Graţiela Gavrilescu şi Teodor Meleşcanu.
După intonarea Imnului Naţional al României, a fost oficiată o ceremonie religioasă, iar apoi oficialităţile locale au despus coroane, jerbe şi buchete de flori la monumentul domnitorului Mihai Viteazul.
La ora 11.00 a avut loc tradiţionala paradă militară, trupele însoţite de tehnică militară defilând în prezenţa a peste 7.000 de persoane, în ciuda ploii şi a frigului.
Special pentru Ziua Naţională, Primăria Ploieşti a pregătit 3.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, iar mii de oamenii s-au aşezat cu ore bune înainte la coadă.
“M-am pus de dimineaţă la coadă. Am stat ore bune ca să iau şi eu o porţie de fasole. E tare bună, eu am pensia mica. Ce să fac?”, a spus prima persoană care a primit mâncare.
Pentru a se evita aglomeraţia, jandarmii au montat garduri metalice în zona respectivă.
Ceremoniile au cuprins şi un concert de muzică populară, iar Consiliul Judeţean Prahova a împărţit 2.000 de steguleţe.
În seara Zilei Naţionale, începând cu ora 18.00, ploieştenii vor putea viziona şi un moment inedit, respectiv o ceremonie militară de retragere cu torţe de pe platoul din faţa Palatului Administrativ spre Bulevardul Republicii, până în zona monumentului domnitorului Mihai Viteazul.
Slatina: 2.000 de porţii de fasole, împărţite slătinenilor de 1 Decembrie
Slătinenii s-au aşezat la coadă, după parada militară de 1 Decembrie, pentru a primi una din cele 2.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert oferite de municipalitate. Ploaia care a căzut necontenit nu i-a descurajat pe oameni.
Cei prezenţi la manifestările de Ziua Naţională au fost invitaţi să guste din tradiţionala fasole cu cârnaţi şi vin fiert, municipalitatea pregătind 2.000 de porţii. Buna dispoziţie a fost asigurată de artiştii Ansamblului Profesionist ”Doina Oltului”, iar oamenii au aşteptat conştiincioşi să le vină rândul.
Ei n-au ţinut cont de faptul că plouă, iar temperatura abia atingea 5 grade Celsius.
”Aşteptăm la coadă de când s-a terminat parada. Nu contează că plouă, contează «friptura». Am fost şi anul trecut şi este mâncare bună, la ceaun. Este deja o tradiţie”, a declarat un bărbat.
Reprezentanţii Primăriei Slatina au găsit reţeta ideală pentru preparat.
”Pentru fasolea pregătită astăzi s-au folosit cantităţile obişnuite unui asemenea preparat. Vorbim aici de aproximativ 200 de kilograme de fasole, 60 de kilograme de ceapă, 30 de kilograme de morcovi. Apoi, s-au adăugat alte cantităţi, cum ar fi 20 de litri de ulei sau cimbru. De asemenea, pe lângă cele aproximativ 2.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, s-au fiert circa 300 de litri de vin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Slatina, Mugurel Manea.
Pe lângă fasolea cu cârnaţi şi vinul fiert, organizatorii nu au uitat nici de buna dispoziţie, dansatorii şi interpreţii Ansamblului ”Doina Oltului” încălzind atmosfera cu momentele lor artistice.
Sute de slătineni au participat, vineri dimineaţă, la manifestările organizate în centrul oraşului, de Ziua Naţională, în ciuda ploii care a căzut fără oprire.
Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Naţional, urmată de transmiterea unor mesaje privind însemnătatea zilei, după care oficialităţile, reprezentanţii principalelor instituţii din judeţ şi cei ai partidelor politice au depus coroane cu flori la statuia domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Printre cei prezenţi la manifestare s-au numărat prefectul Silviu Neacşu, preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, primarul Emil Moţ şi viceprimarul Gigi Vîlceleanu, dar şi reprezentanţi ai bazei NATO de la Deveselu, căpitanul James Craycraft, comandant al părţii americane a bazei, şi comandorul Răzvan Brătulescu, ofiţerul superior pentru partea armatei române. Aceştia din urmă au fost însoţiţi de un detaşament de puşcaşi marini.
Reprezentanţii Primăriei Slatina au împărţit participanţilor 2.000 de steguleţe tricolore, tot atâtea cocarde şi 400 de fulare tricolore.
Cel mai aşteptat moment al manifestărilor a fost parada militară. Pe lângă militari, jandarmi, poliţişti şi pompieri, cei prezenţi au putut vedea şi trei TAB-uri ale Armatei Române, dar şi autospecialele de intervenţie ale ISU.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu