>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

LEGILE JUSTIŢIEI | Comisia specială: Preşedintele Secţiei pentru Judecători este de drept preşedintele CSM/ Urmează discuţiile privind Inspecţia judiciară


Comisia specială pentru legile justiţiei continuă, marţi, dezbaterile privind propunerile de modificare a Legii 317/2004 privind CSM, urmând a se intra şi în dezbaterile referitoare la Inspecţia judiciară.
UPDATE ora 9.42: Comisia pentru Legile justiţiei: Preşedintele Secţiei pentru Judecători este de drept preşedintele CSMComisia specială pentru Legile justiţiei a adoptat, marţi, un amendament la Legea 317/2004 privind CSM care prevede că preşedintele Secţiei pentru Judecători este de drept preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, ceea ce implică faptul că preşedintele CSM nu va mai putea fi un procuror.
Textul integral al amendamentului adoptat este următorul:Preşedintele Secţiei pentru Judecători este de drept preşedintele Consiliului Superior al magistraturii şi este ales dintre membrii prevăzuţi la art. 4 pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit, de adunarea electivă din care fac parte membrii prevăzuţi la art. 3 lit. a)-c), după cum urmează:
a) judecătorii aleşi în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv 2 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 3 judecători de la curţile de apel, 2 judecători de la tribunal şi 2 judecători de la judecătorii
b) membrii de drept, Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Ministrul Justiţiei
c) membrii desemnaţi, cei 2 reprezentanţi ai societăţii civile”.
Amendamentul a fost propus de ALDE şi de PSD.
Textul de lege aflat în acest moment în vigoare prevede că „Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia”.
Adoptarea acestui amendament implică faptul că preşedintele CSM va fi un judecător şi nu va mai putea fi un procuror.
Amendamentul a fost adoptat cu voturile PSD, ALDE şi UDMR.
Reprezentanţii PNL şi USR au criticat, luni, în Comisia specială privind legile justiţiei, intenţia PSD-ALDE de a modifica Legea 317/2004 privind CSM, arătând că încă nu e clar ce variantă referitoare la Inspecţia judiciară s-a propus, modificările fiind cunoscute pe ultima sută de metri.
Astfel, deputatul PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, a precizat, la dezbaterile generale, că nu există niciun fel de justificare ca PSD-ALDE să intre cu „bocancii” peste legile justiţiei.
„Patru mii de judecători v-au cerut să nu modificaţi această lege. Comisia Europeană v-a cerut să discutaţi cu Comisia de la Veneţia. CSM, aici de faţă, într-un mod destul de diplomatic, vă spune că proiectul este imperfect aşa cum este făcut. Când spun de patru mii de judecători, nu mă refer şi la cele două doamne de la UNJR, ca să fie clar. Astăzi auzim a treia variantă legată de această Inspecţie Judiciară”, a spus predoiu.
„A fost una în spusele domnului ministru Toader, alta desenată în cartotecile domnului Toader în 23 august, a treia o vedem astăzi în faţa dumneavoastră aici. Nu ştiu ce vom vota până la urmă şi ce variante veţi mai aduce. Este insuficient discutat acest proiect, este insuficient gândit din perspectiva efectelor. Nu există niciun fel de coerenţă cu privire la acest proiect, nu există nevoia de a interveni acum, în zilele acestea până la Crăciun, aşa cum v-aţi propus la ordinul ştim noi cui, nu există niciun fel de justificare ca să intraţi cu bocancii peste aceste legi ale Justiţiei”, a adăugat Predoiu.
Deputatul USR Stelian Ion a criticat, la rândul său, faptul că a primit ultima variantă a modificărilor ce se doresc a fi aduse legii abia vineri.
„Ultima variantă ne-aţi trimis-o vineri. Sunt chestiuni de detaliu foarte importante şi lucrurile acestea nu se fac în weekend, nu se fac aşa la o cafea, trebuie discutate foarte bine cu magistraţii, cu organizaţiile profesionale, cu CSM. Repet, propunerea ultimă pe care aţi inserat-o este trimisă abia vineri. Când se puteau consulta reprezentanţii CSM cu magistraţii? Sau când se puteau consulta reprezentanţii asociaţiilor profesionale cu membrii acestora?”, a spus Stelian Ion.
„Cred că e inadmisibil să se modifice lucruri atât de importante şi la capitole importante cum este Inspecţia Judiciară de pe o zi pe alta, într-un weekend în care probbail că s-a discutat într-un cerc foarte restrâns această variantă. Evident că o asemenea dezbatere nu există şi Curtea Constituţională va fi cea care va tranşa în final încălcarea acestor reguli de transparenţă şi procedurale”, a adăugat Stelian Ion.
Preşedintele Comisiei speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a admis, luni, că „marea spaimă” privind modificarea de către PSD-ALDE a legilor justiţiei constă în subordonarea Justiţiei prin Inspecţia judiciară, el precizând că această abordare este „total falsă”.
„(...) Asta era marea spaimă, că vom subordona Justiţia prin Inspecţia judiciară care va fi în subordinea ministrului Justiţiei. Total fals”, a spus Iordache.
„Inspecţia judiciară vrem să devină instituţie autonomă, dar modul în care sunt selectaţi judecătorii şi procurorii, cât şi numirea, revocarea procurorului şef, inspectorului şef şi inspectorului şef adjunct, să se facă de CSM prin INM. Mai transparent decât atât, a elimina politicul în tot ce înseamnă procedura de selecţie, în procedura de numire, de revocare, nu există”, a spus Iordache.
Comisia specială pentru legile justiţiei a adoptat, luni, un amendament la Legea 317/2004 care prevede că membrii CSM trebuie să aibă o vechime de cel puţin 7 ani în funcţia de judecător sau procuror şi să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani.
„Membrii Consiliului Superior al Magistraturii se aleg din rândul judecătorilor şi procurorilor numiţi de Preşedintele României, cu o vechime în funcţia de judecător sau procuror de cel puţin 7 ani şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani”, se prevede în amendamentul adoptat luni de Comisie, la propunerea Guvernului.
Textul actual al legii în vigoare prevede că „membrii Consiliului Superior al Magistraturii se aleg din rândul judecătorilor şi procurorilor numiţi de Preşedintele României”.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu