>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Militari în uniforme din Primul Război Mondial au defilat, în premieră, de Ziua Naţională, la Cluj-Napoca / 7000 de ploieşteni au sfidat ploaia| FOTO


Mai mulţi militari ai Batalionului 400 Feleacul, îmbrăcaţi în uniforme din Primul Război Mondial, au defilat, vineri, în premieră, la parada de Ziua Naţională a României, organizată în Piaţa “Avram Iancu” din Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Militari în uniforme din Primul Război Mondial au defilat, în premieră, de Ziua Naţională, la Cluj-Napoca
Militari din Batalionul 400 Feleacul au făcut parte din detaşamentele de onoare constituite pentru a participa la parada militară organizată, vineri, în Piaţa “Avram Iancu” din Cluj-Napoca de Ziua Naţională a României, aceştia fiind îmbrăcaţi, în premieră, în uniforme militare din Primul Război Mondial, printre care s-au numărat cele de ofiţeri de cavaleri - dorobanţi şi roşiori.
Reprezentanţii Diviziei 4 Infanterie “Gemina” au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că detaşamentele de onoare au fost constituite din peste 800 de militari cu aproape 60 de mijloace tehnice din cadrul Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, ISU şi Poliţia Locală.
“Au participat militari ai regimentului 50 Rachete Antiaeriene <Andrei Mureşianu>, Regimentul 317 ISR <Vlădeasa>, Batalionul 811 Infanterie <Dragonii Transilvani>, Batalionul 7 Aruncătoare Proiectile Reactive <General Vasile Danacu> Batalionul 55 Apărare Antiaeriană <Someş>, Batalionul 400 Sprijin <Feleacu>, Batalionul 55 Comunicaţii şi Informatică <Napoca>. De asemenea, au fost prezenţi poliţişti din cadrul IPJ Cluj, poliţişti locali, jandarmi, pompieri şi agenţi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie <Septimiu Mureşan>”, au spus sursele citate.
În cadrul ceremoniei organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României, micul soldat Adrian Chira, din judeţul Mureş, îmbrăcat în uniformă militară, în vârstă de cinci ani şi jumătate, a recitat două poezii patriotice.
În mulţime a fost afişat şi un banner cu mesajul “Când nedreptatea devine lege, nesupunerea devine datorie”, de către cei care au protestat în fiecare duminică faţă de modificările la legile justiţiei.
La manifestare, la care au asistat peste 1.000 de persoane, au fost prezente oficialităţi locale şi judeţene şi parlamentari, care au depus coroane de flori la statuia lui Avram Iancu, dar şi mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ şi episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu.
Programul de 1 Decembrie de la Cluj-Napoca mai include de la ora 15 un spectacol folcloric în Piaţa Unirii, de la ora 19 aprinderea iluminatului festiv pentru sărbătorile de iarnă, concerte susţinute de Andra şi Cargo şi focuri de artificii.
De asemenea, intrarea la patinoarul din Piaţa Unirii, amplasat în jurul grupului statuar Matei Corvin, va fi gratuită.

Şapte mii de ploieşteni au sfidat ploaia pentru a participa la manifestările de Ziua Naţională
Peste şapte mii de ploieşteni au sfidat ploaia şi frigul pentru a participa la manifestările de Ziua Naţională. Mii de oamenii s-au aşezat cu câteva ore înainte de ceremonii la coadă pentru a primi fasole cu cârnaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În Ploieşti, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României au început la ora 9.30, lângă statuia lui Mihai Viteazu.
La ceremonii au participat autorităţi locale, judeţene, parlamentari, dar şi Graţiela Gavrilescu şi Teodor Meleşcanu.
După intonarea Imnului Naţional al României, a fost oficiată o ceremonie religioasă, iar apoi oficialităţile locale au despus coroane, jerbe şi buchete de flori la monumentul domnitorului Mihai Viteazul.
La ora 11.00 a avut loc tradiţionala paradă militară, trupele însoţite de tehnică militară defilând în prezenţa a peste 7.000 de persoane, în ciuda ploii şi a frigului.
Special pentru Ziua Naţională, Primăria Ploieşti a pregătit 3.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, iar mii de oamenii s-au aşezat cu ore bune înainte la coadă.
“M-am pus de dimineaţă la coadă. Am stat ore bune ca să iau şi eu o porţie de fasole. E tare bună, eu am pensia mica. Ce să fac?”, a spus prima persoană care a primit mâncare.
Pentru a se evita aglomeraţia, jandarmii au montat garduri metalice în zona respectivă.
Ceremoniile au cuprins şi un concert de muzică populară, iar Consiliul Judeţean Prahova a împărţit 2.000 de steguleţe.
În seara Zilei Naţionale, începând cu ora 18.00, ploieştenii vor putea viziona şi un moment inedit, respectiv o ceremonie militară de retragere cu torţe de pe platoul din faţa Palatului Administrativ spre Bulevardul Republicii, până în zona monumentului domnitorului Mihai Viteazul.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu