>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

ONU: Discuţiile de pace privind Siria s-au încheiat fără niciun rezultat / "Negocierile în realitate nu au avut loc, în adevăratul sens al cuvântului. Sunt dezamăgit"


Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a anunţat vineri că discuţiile de pace de la Geneva s-au încheiat fără niciun rezultat, în condiţiile în care regimul sirian a avut precondiţii pentru negocieri directe cu delegaţia opoziţiei, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

Cea de-a opta rundă a discuţiilor formale privind situaţia din Siria a început la 28 noiembrie şi s-a încheiat joi, 14 decembrie. Staffan de Mistura s-a întâlnit separat cu delegaţia regimului sirian şi cu cea a opoziţiei unificate.
"Nu am avut succes în aceste negocieri ... Negocierile în realitate nu au avut loc, în adevăratul sens al cuvântului. Discuţiile de la Geneva au reprezentat o ocazie de aur ratată. Sunt dezamăgit", a spus emisarul ONU pentru Siria.
Staffan de Mistura a precizat că delegaţia regimului de la Damasc a vrut să abordeze doar problema terorismului. În schimb, pe agenda Naţiunilor Unite s-au aflat subiectele: o nouă Constituţie, guvernarea, alegerile, problemele privind deţinuţii şi persoanele dispărute, precum şi necesitatea accesului umanitar deplin în orice situaţie şi în zonele greu accesibile, cum ar fi Ghouta de Est.Şeful delegaţiei guvernului sirian, Bashar al-Ja'afari, a anunţat că nu vor mai avea loc discuţii dacă opoziţia nu se va retrage din declaraţia "Riad 2", potrivit căreia regimul Bashar al-Assad nu ar avea niciun rol în tranziţia politică.
Liderul delegaţiei opoziţiei siriene, Nasr al-Hariri, a precizat că "regimul sabotează procesul politic, iar discuţiile de la Geneva sunt într-un mare pericol".
ONU a planificat o nouă rundă de discuţii de pace la Geneva în ianuarie 2018.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupări teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 340.000 de morţi.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu