>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

PRIMUL stat care urmează exemplul SUA şi îşi mută ambasada din Israel la Ierusalim


Jimmy Morales, preşedintele Guatemalei, a anunţat că ţara sa urmează să-şi mute ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, devenind astfel primul stat care urmează exemplul SUA, în pofida criticilor internaţionale ce au vizat decizia Administraţiei Trump, informează cotidianul New York Times.

Preşedintele Guatemalei a anunţat mutarea ambasadei printr-un mesaj postat pe contul său oficial de Facebook, afirmând că a luat această decizie după ce a a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Statele Unite şi Guatemala sunt singurele ţări din lume care au anunţat oficial că îşi vor muta ambasadele la Ierusalim, însă există indicii că şi ţări precum Cehia sau România analizează posibilitatea de a urma exemplul american.
"Am vorbit despre relaţiile excelente pe care le-am avut încă de când Guatemala a susţinut crearea statului Israel", se afirmă în mesajul postat de Morales. "Una din cele mai importante chestiuni era revenirea Ambasadei Guatemalei la Ierusalim", a adăugat preşedintele.Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat joi seară, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului.
Dintre cele 193 de state membre ONU, 128 au votat în favoarea proiectului de rezoluţie care condamnă decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul, iar nouă ţări, inclusiv Statele Unite şi Israelul, au votat împotrivă. Zeci de ţări, inclusiv România, s-au abţinut de la vot. După vot, preşedintele SUA, Donald Trump, a reiterat ameninţarea că va reduce asistenţa acordată ţărilor care au susţinut proiectul de rezoluţie împotriva deciziei sale privind statutul Ierusalimului.
Guatemala a fost una din cele şapte ţări care alături de SUA şi Israel au votat împotriva rezoluţiei ONU.
Decizia lui Morales a fost percepută de unele părţi drept un efort de a încerca să intre în graţiile preşedintelui Trump şi poate de a distrage atenţia de la problemele politice cu care se confruntă în ţara sa. Fratele şi fiul său sunt anchetaţi de o comisie anticorupţie susţinută puternic de Statele Unite şi Naţiunile Unite. Morales a intrat în conflict cu această comisie şi chiar a încercat să-l destituie pe liderul acesteia, însă a fost oprit de instanţa supremă de la Ciudad de Guatemala.
Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa "unică şi indivizibilă", dar partea de est a oraşului este revendicată de Autoritatea Palestiniană, care speră să obţină un acord pentru crearea unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est. Toate ambasadele ţărilor în Israel sunt în Tel Aviv.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu