>
 • Politica

 • Economie

 • Sport

 • Actualitate

 • Editorial

 • Social

 • Dezvaluiri

UDMR despre USR: Ţineţi predici despre statul de drept, dar ajutaţi statul dirijat de procurori


Preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a acuzat USR că ţine predici despre statul de drept, dar, involuntar, ajută la consolidarea statului dirijat de procurori, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit unei postări de joi pe pagina Facebook a UDMR, Porcsalmi Balint a menţionat că USR s-a adresat maghiarilor în limba lor maternă cu mesajul că Uniunea a trădat comunitatea maghiară prin susţinerea reformei sistemului juridic.
„USR s-a adresat maghiarilor, miercuri, în limba maghiară, pe Facebook. Mesajul lor este clar: noi, cei de la UDMR, am trădat comunitatea maghiară prin susţinerea reformei sistemului juridic. În opinia lor, acest demers <<scoate România de pe traseul european şi euroatlantic şi ne aruncă cu câţiva zeci de ani înapoi în istorie>>, deşi nu este clar ce anume ar vrea să însemne această afirmaţie. Bun. Înţeleg că după campania electorală de anul trecut au simţit nevoia de a se adresa, din nou, maghiarilor în limba lor maternă. Sincer, m-am aşteptat la altceva. M-am aşteptat ca dragii mei colegi de la USR să-şi prezinte argumentele bazându-se pe modificări şi articole de lege. În schimb ni s-au prezentat presupuneri şi calomnii şi nici măcar un argument coerent. (...) Cred că cel mai trist este că dvs. ţineţi predici despre statul de drept dar, de fapt, involuntar, ajutaţi la consolidarea statului dirijat de procurori”, a arătat Porcsalmi.
Acesta a solicitat liderilor USR să precizeze care dintre amendamente i-au deranjat şi care articol de lege generează dependenţa politică a sistemului judiciar.„În calitate de susţinători ai asumării răspunderii, nu sunteţi de acord cu răspunderea materială a judecătorilor şi procurorilor pentru erorile judiciare? Vreţi ca cei care, prin deciziile lor iresponsabile, distrugând vieţi omeneşti, să nu plătească pentru greşelile lor – la fel cum se întâmplă în cazul oricărui cetăţean de rând? În calitate de campioni ai democraţiei, sunteţi deranjaţi de faptul că vechii securişti sau noii agenţi ai serviciilor de informaţii nu mai au dreptul să intre în magistratură? Ca militanţi ai transparenţei, sunteţi deranjaţi de imposibilitatea secretizării acordurilor între serviciile de informaţii şi procuratură? Consideraţi că prelungirea perioadei de intruire a magistraţilor de la 2 la 4 ani scoate România de pe traseul european şi euroatlantic? Ar fi oare numirea procurorilor doar de către CSM un act de subordonare politică a sistemului judiciar? Până la urmă, care e adevărata problemă?”, s-a întrebat preşedintele executiv al UDMR.
Porcsalmi a susţinut că UDMR consideră că legile justiţiei sunt indispensabile în garantarea statului de drept, fiind introduse reglementări clare care, pentru prima dată, separă în mod realist competenţele procurorilor şi judecătorilor.
„Ori, dacă dvs. sunteţi deranjaţi de acest aspect, ar fi timpul să spuneţi lucrurilor pe nume! Funcţionarea statului de drept, separarea puterilor în stat - nu doar pe hârtie, ci şi în sălile de judecată - este esenţială pentru comunitatea maghiară, pentru că aceasta este principala noastră garanţie că drepturile noastre nu vor fi compromise, bunurile noastre nu vor fi confiscate. În concluzie, trebuie să admit că mi-a plăcut fraza care, din păcate, nu apare în textul în limba maghiară, şi prin care afirmaţi că <<trăim împreună cu aceeaşi justiţie>>. Sunt absolut de acord cu dvs, însă aş adăuga un mic detaliu: noi vrem să trăim împreună cu o justiţie care să fie aceeaşi pentru toţi”, a conchis Porcsalmi Balint.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

1 comment

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ion sapun says:

  Nistejavre ordinare sunt acesti USR-isti. Ma intreb: Ce cauta asemenea oameni in parlament ?

   

Lasa un comentariu