>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Un pod iluminat, cu margini de sticlă, va face legătura între Monumentul Unirii şi Catedrala din Alba Iulia | GALERIE FOTO


Un pod iluminat, construit din metal şi lemn, cu margini de sticlă, va face legătura între Monumentul Unirii de la Alba Iulia şi Catedrala în care au fost încoronaţi Regii Ferdinand şi Maria. Podul traversează cel mai important parc din oraş şi va fi armat astfel încât să susţină sute de persoane.

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO
Consilierii din Alba Iulia au aprobat, în ultima şedinţă din acest an, documentaţia de urbanism care reglementează cadrul de amplasare şi conformare a Monumentului Unităţii Naţionale care va fi finalizat până la 1 decembrie 2018 şi va fi considerat un simbol important la 100 de ani de la Marea Unire.
Pe lângă acest monument din piatră, de circa 20 de metri înălţime, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse, va fi realizat şi un pod, care a primit numele de ”Podul Marii Uniri”.
Podul va fi construit din metal, partea de promenadă din lemn, iar balustradele acestuia vor fi din sticlă, potrivit proiectului de hotărâre aprobat de consilierii din Alba Iulia.
”De departe, cel mai spectaculos element din reamenajarea urbană a zonei va fi Podul Marii Uniri care va avea o lungime de 150 metri şi o lăţime de 6 metri şi va face legătura între parcul Unirii şi catedrală. Podul va fi construit din metal, partea de călcare va fi din lemn tehnic, iar pe margini va avea două culoare de sticlă. Totodată, în două zone în care podul se va sprijini de bastioane, se vor amenaja spaţii iluminate unde Muzeul Unirii va amplasa periodic piese care pot fi expuse în aer liber”, se arată în proiect.
De asemenea, podul va avea o grosime de 50 de centimetri şi va fi armat astfel încât să susţină sute de persoane care ar sta pe el în acelaşi timp, aşa cum autorităţile se aşteaptă deja să se întâmple la 1 Decembrie 2018, când va fi aniversat Centenarul Marii Uniri, potrivit sursei citate. Totodată, în jurul monumentului va fi amenajată o piaţetă, unde vor avea loc ceremonii.
Podul va face legătura între monument şi Catedrala Reîntregirii Neamului, cunoscută şi sub denumirea de Catedrala Încoronării, în care au fost încoronaţi Regii Ferdinand şi Maria ca suverani ai României Mari.
Pentru ridicarea Monumentului Unirii şi reamenajarea parcului a fost alocată suma de 18,8 milioane de lei.
Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.
În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.
La câteva sute de metri de locul în care va fi ridicat monumentul se află Sala Unirii, simbol şi templu al României Mari, în care delegaţii românilor transilvăneni au votat Marea Unire

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu