>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

China acuză că o navă militară americană i-a încălcat suveranitatea


Ministerul chinez de Externe a acuzat, sâmbătă, Statele Unite că încalcă suveranitatea Chinei, după ce o mavă militară americană a intrat ”fără aprobare” în apele teritoriale chineze, adăugând că Beijingul va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja suveranitatea, relatează site-ul Reuters.

Potrivit Ministerului de Externe de la Beijing, în seara zilei de 17 ianuarie, distrugătorul american USS Hoper a venit la mai puţin de 12 mile marine de Insula Huangyan din Marea Chinei de Sud.
Asupra acestei insule atât China, cât şi Filipine au pretenţii teritoriale.
”Forţele Navale chineze au ordonat distrugătorului să se retragă”, a declarat Lu Kang, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.Lu Kang a precizat că nava americană a încălcat suveranitatea Chinei şi interesele ei de securitate şi a pus sub ameninţare personalul chinez de pe navele din proximitate, adăugând că cere Washingtonului să-şi repare greşelile.
Statele Unite au criticat în mod constant China pentru că şi-a afirmat pretenţii teritoriale în Marea Chinei de Sud prin construirea de insule artificiale. Beijingul pretinde că toată Marea îi aparţine. În Marea Chinei de Sud s-ar găsi mari rezerve de petrol şi gaze natural, iar anual marea este traversată de nave comerciale cu mărfuri în valoare de cinci miliarde de dolari.
Pretenţiile Chinei intră în contradicţie cu cele ale Vietnamului, Bruneiului, Filipinelor şi Taiwanului.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu