>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Coreea de Sud propune Phenianului discuţii la nivel înalt pe tema Jocurilor Olimpice. Kim Jong-un anunţă că cele două state ar trebui "să se întâlnească urgent"


Coreea de Sud doreşte să poarte discuţii la nivel înalt cu regimul de la Phenian, în 9 ianuarie, despre o eventuaăa participare a Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018.

Propunerea vine după ce Kim Jong-un a declarat că intenţionează să trimită o echipă la Pyeongchang, în Coreea de Sud, pentru Jocurile Olimpice care vor avea loc în luna februarie, transmite BBC.
Kim Jong-un a declarat că cele două state ar trebui "să se întâlnească urgent pentru a discuta despre această posibilitate".
Preşedintele Coreei de Sud a precizat că vede oferta ca pe o şansă de a îmbunătăţi relaţia tensionată cu regimul de la Phenian.Ministrul sud-coreean pentru Reunificare, Cho Myoung-gyon, a propus marţi că reprezentanţii să se poată întâlni la Panmunjom, aşa-numitul "sat de armistiţiu".
Panmunjom, aflat în zona demilitarizată de la graniţă, atent supravegheată, este locul în care cele două Corei au avut de-a lungul timpului discuţii istorice.
"Sperăm că Sudul şi Nordul vor putea să poarte discuţii faţă în faţă despre participarea delegaţiei nord-coreene la Jocurile din Pyeongchang, precum şi despre alte probleme de interes comun pentru îmbunătăţirea relaţiilor inter-coreene", a declarat  oficialul.
Nu se ştie încă cine va participa la discuţiile propuse la 9 ianuarie. Deocamdată, Coreea de Nord nu a dat un răspuns.
Ultimele discuţii la nivel înalt între cele două părţi au avut loc în decembrie 2015 în zona industrială comună Kaesong, iar agenda întâlnirii nu a fost făcută publică.
În ultimii doi ani, Coreea de Nord a avansat rapid programul său nuclear, în ciuda majorării sancţiunilor internaţionale.
Seul: Phenianul ar putea da o "lovitură fatală" Jocurilor Olimpice de Iarnă 
La finalul lunii noiembrie, oficialii din Coreea de Sud au atras atenţia că Regimul de la Phenian ar putea da o "lovitură fatală" Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud în cazul în care efectuează un test balistic ori nuclear înainte de eveniment.
"Dacă (Coreea de) Nord lansează o nouă provocare într-un moment în care Jocurile Olimpice sunt iminente, ar putea da o lovitură fatală Jocurilor Olimpice", a declarat anterior Cho Myoung-Gyon, ministrul pentru Reunificare de la Seul.
"Prin urmare, este important să organizăm Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang într-o atmosferă de stabilitate", a adăugat oficialul sud-coreean.
Jocurile Olimpice de Iarnă se vor desfăşura în perioada 9-25 februarie 2018 la Pyeongchang, un oraş montan aflat la 80 de kilometri sud de frontiera militarizată dintre cele două Corei.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu