>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

FMI nu susţine proiectul de lege privind înfiinţarea unei noi instanţe anticorupţie în Ucraina


Fondul Monetar Internaţional (FMI) le-a transmis autorităţilor ucrainene că nu susţine proiectul de lege privind crearea unei noi instanţe anticorupţie, întrucât independenţa acestei structuri nu este garantată, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Cotidianul Ukrainska Pravda a publicat conţinutul unei scrisori transmise de către şeful misiunii FMI în Ucraina, Ron van Rooden, către administraţia prezidenţială de la Kiev.
"Avem îngrijorări serioase în privinţa proiectului de lege. Mai multe prevederi nu sunt conforme cu angajamentele asumate de către autorităţile ucrainene în baza programului susţinut de FMI", a spus van Rooden în scrisoarea datată 11 ianuarie.
Oficialul FMI susţine că proiectul de lege ar putea submina independenţa instanţei anticorupţie şi numirea transparentă a judecătorilor."Proiectul de lege ar putea, de asemenea, să ducă la întârzieri suplimentare, întrucât o altă lege ar trebui să fie promulgată de către preşedinte pentru ca instanţa să fie înfiinţată. În forma sa actuală ... nu putem susţine proiectul de lege", a mai spus Ron van Rooden.
În replică, administraţia preşedintelui Petro Poroşenko a precizat că proiectul de lege respectă recomandările celui mai important observator pentru dreptul european.
"Preşedintele Poroşenko a subliniat în repetate rânduri că avem voinţa politică de a înfiinţa o instanţă anticorupţie independentă", potrivit unui comunicat.
FMI şi alţi parteneri internaţionali ai Ucrainei au cerut în repetate rânduri îmbunătăţirea eforturilor de a elimina corupţia. Aceştia consideră că o instanţă anticorupţie este un instrument esenţial pentru a contracara aplicarea abuzivă a puterii.
Înfiinţarea unei instanţe anticorupţie, respectarea ajustărilor privind preţurile la gaze şi punerea în aplicare a reformei durabile pentru sistemul de pensii sunt condiţiile cheie pe care Ucraina trebuie să le îndeplinească pentru a primi următoarea tranşă din împrumutul de aproximativ două miliarde de dolari de la FMI.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu